Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Prís 31, 10-13. 19-20. 30-31, Mt 13, 16-17

Celé generácie starozákonného ľudu túžili byť rodičmi Mesiáša.

Joachim a Anna sa stali jeho starými rodičmi. Preto sa o nich dá povedať: „Blahoslavené sú vaše oči, že vidia, aj vaše uši, že počujú. Veru, hovorím vám: Mnohí proroci a spravodliví túžili vidieť, čo vidíte vy, ale nevideli, a počuť, čo vy počúvate, ale nepočuli.“

Preto sa na nich vzťahujú slova Knihy prísloví: Chváliť nám treba slávnych mužov...Zostávajú vo svojom potomstve, posvätné dedičstvo sú ich vnukovia;

Vieme, aký dôležitý je príklad rodičov, pripadne starých rodičov. Dokonca nás ovplyvňuje aj rozprávanie o našich predkoch.

Jeden kolega: Kňazom som preto, lebo ako malý chlapec som videl otca na kolenách. Bolo to v čase, keď si syn myslí, že otec je naj a on na kolenách! Uvedomil si, že je tu niečo väčšie ako otec.

Nie je to len príklad, čo by nás mal ťahať.

Jednoduchý príbeh: Rodina sa naraz ocitla bez rodičov. Najstaršie dcéra, sotva šestnásťročná, sa bez váhania sa podujala viesť domácnosť a prebrala starosť o mladších súrodencov. Ich rodinný priateľ vyjadril svoj obdiv nad toľkou obetavosťou a starostlivosťou. „Ale ja si to vôbec neuvedomujem, jednoducho to musím robiť" - povedalo dievča. „Ale kto Ťa k tomu núti?" odvetil priateľ, „veď môžeš kedykoľvek odísť".

Dievča chvíľu váhalo. „Máš pravdu, ale čo sa dá robiť, keď mi akýsi vnútorný hlas hovorí: Musíš zostať."

Všetci poznáme tento hlas - svedomie. Ním s nami hovorí sám Boh. No príliš málo ľudí pozná radosť z toho, keď ho počúvne - i keď od nás vyžaduje službu, alebo obeť.

Turzovka, 26.7.2022

Viac o dnešných oslávencoch sa môžete dozvedieť i na:

http://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/929-sv-joachim-a-sv-anna

http://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1347-sv-joachim-a-anna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1803-sv-joachim-a-anna-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3082-sv-joachim-a-anna-ml