Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Pies 3, 1-4a, alebo 2 Kor 5, 14-17, Jn 20, 1-2. 11-18

LÁSKA KRISTOVA NÁS PODNECUJE... 

Tieto slová najkrajšie zapadnú do dnešného sviatku svätej Márie Magdalény. Pre Korinťanov ich napísal svätý Pavol, kedysi prenasledovateľ Ježiša Krista.

Magdaléna – kedysi hriešnica – je mu príbuznou dušou. Obaja boli v minulosti nepriatelia Krista; po obrátení najväčší horlivci, najžeravejší v láske.

Cesta k svätosti môže viesť aj hriechom, aj nenávisťou, odporom – ak sa rázne odvrhnú. Rovnako Pavlovi ako i Magdaléne sal si sa ty, Ježiš všetkým! Po obrátení jedinou, ale i poslednou láskou.

Koľko útechy, nádeje a odvahy sála z týchto milovníkov tvojich pre duše, ktoré sa teraz... dnes... úprimne rozhodnú ísť za tebou! Ku tebe, Ježiš – Učiteľ, nikdy nie je neskoro!

Paul Claudel kladie do úst malomocnej Violény v Zvestovaní: „Kto raz priloží pery ku kalichu, už ich neodtiahne podľa svojej ľúbosti, kým obsah nevypije do dna!“

Kto sa raz stretol s tebou – je jedno, či na koni na ceste do Damasku, či v hriešnej nádhere: keď ty si plne pohliadol, zavolal naň, ten sa už viac sotva môže odtiahnuť od teba. Stávaš sa jeho podnecovateľom, jeho hybnou silou, kým sa celkom nestrávi. V tebe, Ježiš, sa každý stáva novým stvorením, novou fakľou, od ktorej sa zapaľuje ďalšia.

Ty sám zabúdaš na minulosť, si jedinečný v milosrdenstve, a hriešneho človeka vzkriesiš vo svätca aj z hniloby a z hrobu.

Či si to nádherne nevyjadril sestre Konzoláte Betrone (Srdce Ježišovo hovorí svetu), keď pri večernej adorácii si žiadal:

„Konzoláta, daruj mi dnes svoje hriechy!“ V prekvapení sa vzmohla iba na zvláštnu odpoveď: „Pane, ja som ich zabudla“.

Ty, Pane, zavalíš ju vtedy svojim božským milosrdenstvom: „Čo teraz, ja som tiež zabudol“.

To si ty, jedinečný Uchvatiteľ ľudských sŕdc. Stačí, že človek ti úprimne daruje, čo má: svätosť i hriešnosť; len nech sa Tebe daruje! Ty už vieš čo ďalej!

Svätca podnietiš ešte k väčšej svätosti, hriešnika k dokonalému obratu v živote! Len tak si vieme a môžeme vysvetliť svätcov veľkej lásky a minulosti i z našich čias.

Len tak si vieme vysvetliť veľké turičné hnutie dnes vo svete. Tvoj Blesk - Svätý Duch, oheň a sila, ktorým si pretvoril bojkov na apoštolov a mučeníkov! Slabé panny na bojovníkov ak Jana z Arcu. Deti na vyznávačov oko Tarzícia alebo Paľka z Palárikova.

Ježiš-Uchvatiteľ, zmocnil si sa i mňa. Už sa nemôžem odtiahnuť od teba, kým obsah tvojho kalicha nevypijem do dna!

Si úchvatný v milosrdenstve, ktorým si zahalil aj takú slabú dušu, ako je moja.

Ďakujem ti láskou tvojej nepoškvrnenej Matky; ďakujem ti láskou apoštola národov i svätice dnešného dňa, ktorej žiar lásky nemohli uhasiť ani mnohé vody.

Dnes

Panenstvo mysle: Nič len Ty! Všetko v tebe!

Panenstvo srdca: Nikto len Ty, Všetko pre teba!

Ustavičnosť úkonu lásky: „Ježiš, Mária, Jozef, milujem vás, zachráňte duše“ – ako znelka dňa.

Miriam Liptovská, Celý rok so svätými