Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Mich 7, 14-15. 18-20, Mt 12, 46-50

Postoj Ježiša musel byť vždy zložitý.

Nezabúdajme, že to bol postoj človeka a Boha.

Aj jeho matka, ktorá vedela kto je, mala problém pochopiť ho. Keď ho s Jozefom našli v chráme na ich výčitku: „Syn môj, čo si nám to urobil? Pozri, tvoj otec i ja sme ťa s bolesťou hľadali!" On im odpovedal: "Prečo ste ma hľadali? Nevedeli ste, že mám byť tam, kde ide o môjho Otca?" Ale oni nepochopili slovo, ktoré im hovoril. Potom sa s nimi vrátil do Nazareta a bol im poslušný (Lk 2:48-51).

Ako to môžeme pochopiť my?

Dnešné evanjelium nám poukazuje na zložitý postoj k jeho matke. Na jednej strane je tu Ježišov biologický a psychologický vzťah k Márii, jeho matke. Ježiš ho nemá v úmysle zneuctiť. Ale je tu ďalší vzťah, ktorý nie je založený na krvi, ale na viere – postoji Bohočloveka k matke. Ježiš si je vedomý svojho poslania a ten má prednosť pred akoukoľvek inou formou medziľudského vzťahu.

Preto sme v evanjeliu počuli: „Kto je moja matka a kto sú moji bratia?“ Vystrel ruku nad svojich učeníkov a povedal: „Hľa, moja matka a moji bratia. Lebo každý, kto plní vôľu môjho Otca, ktorý je na nebesiach, je môj brat i sestra i matka.“

Došlo tu k rozporu v postoji človeka a Boha? Nedošlo, ani nemohlo. Ježiš prišiel plniť vôľu Otca a tým aj príkaz: Cti otca a matku. Ježiš s úctou k svoje matke plní svoje božské poslanie.

Nás môže tešiť, že patríme do Ježišovej rodiny.

Turzovka, 19.7.2022

Úvahu nad dnešným evanjeliom môžete nájsť i na:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/444-utorok-16-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/937-utorok-16-tyzdna-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1801-utorok-16-tyzdna-3