Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Oz 10, 1-3. 7-8. 12, Mt 10, 1-7

Zdá sa, že platí:

„Ťažké časy vytvárajú silných mužov. Silní muži vytvárajú dobré časy. Dobré časy vytvárajú slabých mužov. A slabí ľudia vytvárajú ťažké časy (G. Michael Hopf, Those Who Remain - Tí, ktorí ostávajú)". Je to typický circulus vitiosus (začarovaný kruh). Presne to pasuje na starozákonný ľud.

Ozeáš, analyzuje situáciu v národ: Čím mal hojnejšiu úrodu, tým viac oltárov nastaval, čím bola jeho krajina bohatšia, tým honosnejšie modly zdobieval.

Ozeáš preto tvrdo, prorocky napomína ľud: Zničená bude Samária, jej kráľ je ako trieska na vode. Spustošené budú výšiny bezbožnosti, hriech Izraela. Tŕnie a bodľačie bude rásť na ich oltároch. Vtedy povedia vrchom: „Prikryte nás!“ A kopcom: „Padnite na nás!“

Aké sú dnešné časy? Možno platí: Čím mal hojnejšiu úrodu, tým viac oltárov nastaval, čím bola jeho krajina bohatšia, tým honosnejšie modly zdobieval. Od dobroty nevedia čo robiť. Možno.

Podstatná je tu Ježišov výzva: ‚Priblížilo sa nebeské kráľovstvo.‘

Turzovka, 7.7.2022