Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 11, 21b-26; 13, 1-3, Mt 10, 7-13

Pochádzal z ostrova Cyprus.

Bol významnou postavou prvotnej Cirkvi a preto sa nazýva apoštolom, i keď nepatril do zboru dvanástich apoštolov. Zo Skutkov apoštolov sa dozvedáme, že hlásal evanjelium spolu s apoštolom Pavlom na jeho prvej misijnej ceste v Malej Ázii. Tradícia hovorí, že zomrel mučeníckou smrťou – ukameňovaním a upálením – pri Salmine na ostrove Cyprus. 

 ZAMENIL ROĽU 

Barnabáša niektorí počítajú medzi 72 učeníkov. Na jeho život je ako ušité podobenstvo Pánovo o „ukrytom poklade“. Ktovie či Pán nepohliadol s úľubou práve na neho; ktovie, či práve podobenstvo neupevnilo Žida Jozefa z Cypru, aby sa rozhodol zanechať svoju najväčšiu lásku: pole.

Bol územčistý sedliak, zrastený s prírodou, slnkom vzduchom, roľou. Poctivo obrábal pole, sial, oral, ale sa i modlil. Zašiel si na púť do Jeruzalema a tu počul hovoriť o nebi ako o poklade na poli... Jozef počúval s jednoduchosťou sedliak, bez predsudkov! A čo sedliak uzná za dobré, to vykoná.

Žid Jozef sa chladnokrvne rozhodol: „Kúpiť to pole!“

Apoštoli ho neskôr nazvali Synom útechy – Barnabášom. Brali ho ako seberovného, ako apoštola. Keď sa Pavol na ceste do Damasku obrátil, uznal za dobré, dostať sa najprv k srdcu tohto muža. Sedliak veľa nevraví, ale veľa koná.

Dobre to riešil Pavol. Barnabáš mu kliesnil cestu k Petrovi. Potom ich už Pán spojí ako slnko a tieň. Slávny Pavol sa opiera o robustného sprievodcu, ktorý ho privedie do svojej vlasti na Cyprus. Barnabáš je tu doma, i keď nezamieri na pole, ale na roľu Kristovu.

Barnabáš zatiahne do spolupráce bratanca Mareka, neskoršieho evanjelistu. Chodia spolu s Pavlom. Marek je ešte nestály. . Na druhej , už po Jeruzalemskom sneme, Pavol nepočíta s Markom. . Vtedy sa Barnabáš odeli od Pavla, hoci uznáva jeho „päť talentov“, ale v sedliackej prostote dá prednosť Markovi, lebo si myslí, že treba podoprieť slabšieho. S Markom sa utiahne späť na Cyprus. Pôsobí tu ako prvý biskup vo vlasti.

Je nesporne, že od apoštola národov sa naučil veľa. S ním skusoval hlad, prenasledovanie, úteky. Iba v Lystre sa mu dostáva prednosti pred Pavlom. Pohania ho majú za otca bohov Zeusa. A Pavla malej postavy, za posla bohov, Hermesa. Ale aj toto čoskoro končí kameňovaním.

Veľkosť Barnabáša je však v jeho veľkej pokore. Tento robustný muž dokáže kliesniť cestu Pavlovi rovnako k pohanom ako aj k apoštolskému zboru na sneme v Jeruzaleme r. 50. Vie ako učiteľ uvedomele stáť v tieni, dáva prednosť Kristovi, slovu Božiemu! A vždy pamätá ne jedno; kúpil som nové pole, s pokladom Kráľovstvo Božie! S tým som zrastený. Blažená zámen! Sedliak – misionár. Zem vymenená za nebo!

Pochopil: iba jedno je potrebné – milovať Boha a dať sa mu k dispozícii s poľom, hrudou zeme, svalmi i srdcom!

Čo zamením ja?

ROZHODNUTIE

Uvoľním niečo zo svojho v prospech druhých. Otčenáš a Zdravas za apoštolských pracovníkov.

Miriam Liptovská, Celý rok so svätými

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/291-sv-barnabas

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/787-sv-barnabas-apostol

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1757-sv-barnabas-apostol-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2178-sv-barnabas-19