Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Kr 17, 7-16, Mt 5, 13-16

V knihe Robinson je táto scénka: Robinson učí Piatka, že je potrebná soľ.

Zoberie kúsok neosoleného mäsa a vypľuje ho. Piatok si dá soľ na jazyk a vypľuje ju. Obaja sa snažia dokázať svoju pravdu. Robinson, potrebu soli, Piatok nepríjemnosť soli.

Dnes sme počuli: Vy ste soľ zeme. Ako? V Biblii je iba jeden človek, ktorý mohol o sebe povedať: „Ja som soľ!” Bola to Lótova manželka, ktorá sa zmenila na soľný stĺp, keď utekala z horiacej Sodomy a Gomory. Pán Ježiš to takto určite nemyslel.

Ako byť tou soľou? Kto môže jesť soľ samotnú? Dokonca ani v čase hladu ju nikto neje. Ani v čase smädu ju nikto nepije. Ľudia na lodi bez pitnej vody by zomreli od smädu, slaná morská voda sa nedá piť. Soľ sama osebe nie je dobrá. Soľ mení zloženie pôdy; zabíja život, zvyšuje krvný tlak...

Soľ sa stane užitočnou vtedy, keď sa používa na ochucovanie, pripadne na konzervovanie. Teda: keď je zmiešaná s inými vecami.

My teda nie sme soľ, ale mali by sme byť soľ zeme. Tak ako sme to počuli v evanjeliu, keď Ježiš povedal svojim učeníkom: „Vy ste soľ zeme“. To znamená: mali by sme byť zmiešaní so zemou; – teda s tým, čo je okolo nás, s tým, s čím a s kým žijeme. Prečo? Aby sme okolie urobili „chutným“, teda robili život lepším a uchránili ho pred pokazením.

Správna miera soli dodáva chuť veciam. Taliani majú jedno príslovie ohľadom ochucovania šalátov. Vraj používajú na to tri ingrediencie: olej, ocot a soľ. A majú k tomu aj takýto komentár: „Olej daj liať márnotratníkovi - to znamená čím viac tým lepšie. Ocot daj liať lakomcovi, to znamená čím menej tým lepšie. No soľ daj sypať filozofovi! To znamená človekovi, ktorý vie posúdiť správnu mieru.“

Z toho vyplýva, že odhadnúť množstvo soli je najťažšie. Je zložíte nakoľko máme byť vo svete a svetom, nakoľko sa prispôsobiť. Ak sme príliš „svetom“, potom už naša soľ života nie je na nič, len ju vyhodiť von, aby ju ľudia pošliapali. Ak sme „mimo sveta“, môžeme byť nechutnými fanatikmi.

Turzovka, 7.6.2022