Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 16, 22-34, Jn 16, 5-11

Na internete sa potuluje obrázok – priam rúhavý. Rehoľnica s cigaretou v ústach a pod tým nápis:

Bože, odpusť mi staré hriechy a daj silu na páchanie nových. To je asi symbol dnešnej doby. Človek chce byť zdravý, silný, dlho žiť, aby mohol hrešiť.

Z tohto pohľadu neprekvapujú slová Pána Ježiša, že svet potrebuje Ducha Svätého, aby ukázal svetu, čo je hriech. A či nevieme, čo je hriech? Veru nie! Dokonca Ježiš hovorí, že k tomu je potrebný jeho odchod: Lebo ak neodídem, Tešiteľ k vám nepríde. Ale keď odídem, pošlem ho k vám. A keď príde on, ukáže svetu, čo je hriech, čo spravodlivosť a čo súd.

A aký bol Ježišov odchod? Veľmi bolestný, na kríži. Ukázal tým, aký hrozný je hriech, keď kvôli nemu musel prísť Boh na zem a takto trpieť.

Fakt, je hriech tak zľahčovaný a má také následky?

Zľahčovanie je zjavné. Ak má politik veľa detí s viacerými ženami a predsa ho zvolia a je ústavným činiteľom, uznáte, že tu niečo nie je v poriadku. Ak sa ospravedlňuje hrozna agresia, vraždenie a priam genocída – je to s nami zlé! Ak sú demonštrácie za právo na potraty – to je už zvrátenosť. Ak sudu nestačí nahrávka, lebo je vraj nezákonne urobená, všetko je postavené na hlavu. Ako keby sa všetkým občanom vysmievali: Robíme zlo, ale nedokážete to. A mnohí im tlieskajú. A čelní predstavitelia národa nechcú zobrať bohatým, aby pomohli živoriacim rodinám.

A následky? Tie sú zjavné aj pre našu generáciu, ako nikdy. Vojna, agresia, bombardovanie škôl, nemocníc, zabíjanie civilistov, detí, znásilňovanie... skoro v priamom prenose.

Iba človek otvorený pre Božieho ducha dokáže spoznať hriech a varovať sa ho. Dokáže ukazovať na zlobu hriechu. Ježišov Duch Pravdy odhalí neprávosť sveta. Ježišovým Duchom sme povolaní k plnosti života, ktorý sa realizuje iba v našom vzťahu s Bohom.

Turzovka, 24.5.2022

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/325-utorok-po-6-velkonocnej-nedeli

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1238-utorok-po-6-velkonocnej-nedeli-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2159-utorok-po-6-velkonocnej-nedeli-19

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2551-utorok-po-6-velkonocnej-nedeli-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2988-utorok-po-6-velkonocnej-nedeli-21