Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 11, 1-18, Jn 10, 1-10

Podobenstvo, skôr obraz, ktorý nám vyrozprával Pán Ježiš sme porozumeli, aj keď už nežijeme v období pastierov a mladá generácia sa s nimi nestretla. 

Úplne chápeme, že zbojník nevchádza do ovčinca bránou, ale prelieza inokade, že kto vchádza bránou je pastier oviec a tomu vrátnik otvára a ovce počúvajú jeho hlas. Aj tomuto rozumieme: Zlodej prichádza, len aby kradol, zabíjal a ničil. To je samozrejme, lebo jemu ide iba o zisk, nemá vzťah k ovciam.

Ako to však aplikovať na náš život? Ako chápať vetu: Ja som brána. Kto vojde cezo mňa, bude spasený; bude vchádzať i vychádzať a nájde pastvu. Aj samotný evanjelista konštatuje Ježiš im to povedal takto obrazne, ale oni nepochopili, čo im to chcel povedať.

Je to niečo podobné ako keď Ježiš povedal: „Ja som cesta, pravda a život“. Vychádza mi to tak, že máme počúvať Pána Ježiša. To je to - ovce počúvajú jeho hlas. To je Božie slovo, svedomie, prikázania.

A táto veta: Kto vojde cezo mňa, bude spasený; bude vchádzať i vychádzať a nájde pastvu, by mohlo znamenať, že pozeráme na svet očami Pána Ježiša. Uzatvárať sa pred „zbojníkmi“ – náukou , príkladom, čo nás demoralizujú. Otvárať sa pre Ježiša. To je už meditácia, uvažovanie, žitie s Ježišom.

Turzovka, 9.5.2022

Úvahu nad dnešnými čítaniami nájdete aj na:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/344-pondelok-po-4-velkonocnej-nedeli-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/665-pondelok-po-4-velkonocnej-nedeli

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1254-pondelok-po-4-velkonocnej-nedeli-4

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2969-pondelok-po-4-velkonocnej-nedeli-21