Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 5, 17-26, Jn 3, 16-21

Žijeme v určitom mikrosvete.

Stretávame sa s určitou skupinou ľudí a vytvárame s nimi nejaké spoločenstvo. To môžeme do určitej miery ovplyvňovať, ono ovplyvňuje nás. Podľa toho ako sa v ňom cítime vytvára pocit životného šťastia, alebo aj bolesti.

Lenže vďaka médiám, je celý svet ako „jedna veľká dedina“. Viem, ak niekto zomrie v našej blízkosti, stane sa tragédia, prežívame to bolestnejšie ako zomieranie množstva ľudí napríklad vo vojne. Pamätáte ako sme prežívali tragédiu, keď vybuchol plyn v prešovskom paneláku. A teraz vidíme zničených množstvo panelákov, domov, množstvo mŕtvych.

Ak sa takto zamýšľame nad svetom, môžeme prísť k záveru, že svet je chorý, prehnitý, stratený – zlý. Toto sú výrazy, ktoré počujeme často a ktoré možno niekedy aj s bôľom vyslovujeme.

Ježiš nám dnes hovorí: Boh tak miloval svet, že dal svojho jednorodeného Syna, aby nezahynul nik, kto v neho verí, ale aby mal večný život. A napriek tomu, že svet je taký, Boh ho nesúdi, lebo Boh neposlal Syna na svet, aby svet odsúdil, ale aby sa skrze neho svet spasil.

Prečo Boh nerobí tento svet lepším? Robí, ale... Napadá mi podobenstvo o nájomníkov. Boh očakáva nájomne z lásky, ktorú dáva svetu, posielal prorokov, nakoniec poslal Syna, že „budú mať k nemu úctu“, ale aj toho zabijú. A aj tak miluje svet.

Po Ježišovom ukrižovaní pokračujú v láske k svetu apoštoli. Dnes sme čítali: Pánov anjel otvoril v noci dvere väzenia, vyviedol ich a povedal: „Choďte, staňte si v chráme a hlásajte ľudu všetky slová tohoto života!“ Máme, poznáme slová života.

My sme ich prijali a máme ich šíriť. V tom prostredí v ktorom žijeme. Teda nenariekajme nad svetom. My ho nespasíme, môžeme však pomôcť tomu „svetu“ v ktorom žijeme – účinkujeme, šírime lásku. Teda, snažíme sa.

Turzovka, 27.4.2022