Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 3, 11-26, Lk 24, 35-48 

Prvé čítanie v tomto období je zo Skutkov apoštolov.

Informácie o prvotnej Cirkvi sú v tomto spise zhustené a možno zidealizované. Čo je dôležité: Pribúdalo veriacich Pánovi; veľké množstvo mužov a žien.

I keď slova o prvých dňoch a mesiacoch života cirkvi podávajú v zhustenej skratke, takmer schematicky, bolo by chybné popis toho čo sa dialo považovať za idealizáciu, za čosi, čomu sme dnes na míle vzdialení.

Keby apoštolovia nerobili mnoho znamení a zázrakov a nesvedčili v moci a sile Ducha o Pánovi, kresťanstvo by sa nerozšírilo, neujalo. A my vieme, že sa ujalo, rozšírilo, aj keď žiadna politická, vojenská ani ekonomická moc za jeho rozšírením nestála. Mocné bojovanie so zlom (Sk 5,16) mohlo a môže stáť jedine vo viere, silnej a mocnej.

Kresťania najrannejších dôb nemali ani tradíciu cirkvi, ani bohatstvo kultúry, ani bohatstvo skúseností, mali len vieru a moc Ducha, ktorá im bola prepožičaná a ktorá pôsobí.

Čo by bolo s nami bez tradície? Koľkí by sme boli napríklad v kostole?! Máme tradíciu, teológiu, kresťanskú kultúru, krásnu liturgii...Nemôžme ostať iba pri tom. Našou úlohou iste nie je duchovné bohatstvo, nastrádané za tisícročia, „vyhodiť z okna", ale byť vo viere svedkami a bohatými Božou mocou. Skúsenosť ukazuje, že je to veľmi ťažké, ale možné

Zmŕtvychvstalý kráča dejinami. Pričiňme sa, aby to bolo aj cez nás.

Turzovka, 21.4.2022