Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Ex 12,1-8.11-14, 1 Kor 11,23-26, Jn 13,1-15

Keby som sa vás opýtal čo by ste nechceli zažiť, boli by rôzne odpovede.

Napríklad, aby nám neochorelo dieťa, alebo by sme nestratili svoj majetok, nestratili zdravie... Nechceli by sme zažiť stratu milovanej osoby, rozpad manželstva, opustenosť, aktuálne vojnové trápenie...

Všetko sa dá vtesnať do dvoch rovín – neviete si predstaviť, žeby vás postihlo niečo zlé, alebo stratili niečo dobré. Hoci sa to prelína.

Pán Ježiš zažil oboje. Postihlo ho zlo a stratil dobro. Syn Boží a mal by zažiť niečo zlé a stratiť niečo dobré? Keby niekto nepoznal evanjelium pripustil by, že Pán Ježiš zažil zradu, opustenosť, samotu, smrť, stratu svojho Pestúna, sv. Jozefa, také hrozné potupné utrpenie?

Keď vidíme ako Pán Ježiš miloval apoštolov, umyl im nohy... mohol ho niekto zradiť? A stalo sa.

Keby niekto vymýšľal príbeh o Božom Synovi na tejto zemi – ako by ho napísal? Ako apokryfné evanjelia. Ježiš dupne nožičkou pri úteku do Egypta a vytryskne voda, zatlieska a vtáčiky z hliny ujdú...

Ježiš robí aj zázraky, ale aby pomohol. Nikdy nie pre potlesk... Svoju božskú moc využíva, aby pomohol.

Nik by sa nedovážil vymyslieť takéto udalosti štvrtku Pánovej večer, Veľkého piatku.

Ježiš pri Poslednej večeri odovzdal Cirkvi dva veľké dary: svoje Telo a sviatosť kňazstva. Ako všetko iné, aj tieto dary boli prejavom jeho veľkej lásky k nám. Dáva nám ich vo chvíli, keď mocní Jeruzalema uvažujú, ako ho chytiť a zabiť, keď je už pripravený kríž, na ktorom ho čaká potupná smrť. On nám v tejto atmosfére nenávisti chce zanechať to, čo má najcennejšie a najvzácnejšie: svoje Telo a Krv, aby sa mohol na všetkých oltároch sveta obetovať. V tejto chvíli si nevieme predstaviť ani to, akoby existovala Cirkev bez sv. omše a sv. prijímania a ako by sme existovali my sami.

Keby sme my písali o Ježišovi napadlo by nás ani pomyslieť, žeby Ježiš dával svoje telo a krv vo sv. omši. A čo umývanie nôh? Ježiš považoval za potrebné vstať od stola. Ísť k ľuďom. Ináč je sviatosť nedokončená. Nebolo by v nej lásky.

Dal Eucharistiu. Prečo to urobil? Dal sa nám do svojej moci! Dal túto sviatosť kňazom, ktorí sú všelijakí, len nie dokonalí. Ježiš sa dal do rúk človeka – nielen v Getsemanskej záhrade.

Ako sme to v úvode meditovali? O rôznych obavách. Toto všetko stretlo Pána Ježiša. Prišiel však aby nás oslobodil od strachu z nešťastí. Chce aby sme mali život a mali ho v hojnosti!

Turkov, 14.4.2022