Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 49, 1-6, Jn 13, 21-33. 36-38

Čudné veci sa tu dejú.

Nezdá so vám toto divné? Judáš je pred všetkými odhalený ako zradca Pána Ježiša, uteká z miestnosti, sledovaný prekvapenými pohľadmi všetkých prítomných. A nik z apoštolov ho nezastaví. Zvláštne je aj to, že do toho trápneho ticha keď Judáš odišiel, Pán Ježiš hovorí: Teraz je Syn človeka oslávený a v ňom je oslávený Boh.

Ako tomu rozumieť? Ako to Pán Ježiš mienil?

Sú aj takí ľudia, ktorí vo všetkom dokážu nájsť niečo kladného. Aj v najväčšom maléri nájdu nejakú dobrú stránku. Každé zlo podľa nich nesie so sebou niečo dobrého.

Pán Ježiš koná vo večeradle podobne. Miesto náreku, ako sa sklamal v učeníkovi (možno vo všetkých) ukazuje, ako táto zrada, ako aj Pilátova justičná vražda, bude nakoniec k Božej oslave.

A naozaj bola. Veď poznali by sme dnes Pána Ježiša, bolo by dnes vo svete kresťanstvo, keby nebolo tejto zrady a justičnej vraždy? Kto by bral vážne reči rabína z Nazareta, keby nebol svoju lásku k človeku i k Otcovi dosvedčil svojou ochotou zomrieť za lásku, zamrieť za pravdu.

Pravda, podlá nášho gusta by sa nám viac páčilo, keby Boh oslávil svojho Syna zázračným zachránením z rúk vrahov a zradcov. Ale Boh ho oslávil tým, že mu dal nový život, že zmenil, povedané slovníkom Jána evanjelistu, temnotu na svetlo, že urobil všetko nové. Nové vzťahy, nové hodnoty.

Turzovka - Dom sv. Jozefa, 12.4.2022