Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Jer 20, 10-13 Jn 10, 31-42

Manželia často priznávajú, že sa hádajú pre maličkosti.

Následne prichádza k vyhrocovaniu situácie. Klasika: Iskierka, spôsobí veľký výbuch. Alebo niečo ako u športovcov "únavová zlomenina". Ide o nahromadenie negatívnych emócií. Naopak, hromadenie drobných pozornosti, dobrých citov prerastá v dobré vzťahy.

Obojaký vývoj vidíme aj v dnešnom evanjeliu. Farizeji a zákonníci sa spočiatku hádali s Ježišom pre maličkosti (najmä z nášho pohľadu). Napríklad, že uzdravoval v sobotu, obradne si neumýval ruky, jeho apoštoli mrvili v sobotu klasy... Prerástlo to vo vyjadrenie: Rúha sa! Preto ho zasa chceli chytiť, ale on sa im vymkol z rúk. Chceli ho kameňovať.

Nezaujatý ľud ho tiež sledoval. A uvedomovali si, že „nik tak nehovorí“, že „jeho slovo má moc“. Videli jeho zázraky, znamenia, uzdravovania. Dnes sme počuli: Mnohí prichádzali za ním a hovorili si: „Ján síce neurobil nijaké znamenie, ale všetko, čo Ján povedal o tomto, je pravda.“ A mnohí tam uverili v neho.

Prečo taký rozdiel? To by som aj ja rad vedel. Samozrejme, navonok sa to dá analyzovať. Ale kde sa láme rozhodnutie pre dobro, alebo pre zlo?

Asi je nutné ako hovorí starodávny duchovný spisovateľ, Evagrius, dať si pred srdce vrátnika. Skúmať, či myšlienka, pocit, je dobrý, alebo zlý, či je od Zlého, alebo od Ducha svätého. Prorok Jeremiáš v prvom čítaní píše: Pane zástupov..., ty skúmaš myseľ i srdce. Ak sa budeme úprimne snažiť o dobro, Duch Svätý „zapracuje“.

Turzovka, 8.4.2022