Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 49, 8-15, Jn 5, 17-30

Niekedy sa vyčíta politikom, že chcú byť pre ľud spasiteľmi.

Vyhlasujú, že oni národ zachránia. Najmä pred voľbami to berieme ako plané sľuby. Môže byť človek pre iných záchranou?

V prvom čítaní sme počuli ako Boh povoláva proroka Izaiáša, aby pozdvihol krajinu a rozdelil spustošené dedičstvo, aby väzňom povedal: ‚Vyjdite!‘ a tým, čo sú vo tme: ‚Zjavte sa!‘

Kresťan má tiež účasť na Kristovom prorockom úrade a preto by tiež mal zachraňovať tým, že povoláva k slobode a svetlu.

Ako? Pán Ježiš nám odkazuje: Veru, veru, hovorím vám: Kto počúva moje slovo a verí tomu, ktorý ma poslal, má večný život a nepôjde na súd, ale prešiel zo smrti do života.

Vtedy ideme do života. A potom môžeme byť pre tých čo sú vo tme svetlom a tým ich môžeme oslobodzovať.

Lenže, jednoduché recepty a hesla sú vždy podozrivé – to je politikárčenie naznačené v úvode. Ide však najskôr o tvrdú a náročnú prácu „na sebe“. Najskôr sa my musíme oslobodiť od kdečoho. A práca na sebe nemusí byť až taká drina, ak máme pred sebou cieľ: „prejsť zo smrti do života“.

A nemajme cieľ zachraňovať iných, byť pre nich svetlom. To by bolo spomínané politikárčenie. Ak budeme mať svetlo my, ak budeme kráčať cestou života, automaticky budeme pomáhať iným.

Turzovka, 30.3.2022