Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Ez 18, 21-28, Mt 5, 20-26

Pokojný pán, elegantná dáma sedia v aute, niekto urobí chybu a začnú nadávať ako pohania.

Cítia sa tam byť inými? Podobne je to na sociálnych sieťach. Nadávky, vulgarizmy, dvojzmyselné reči. Myslím, že by sa hanbili tak nadávať na ulici. Prečo to robia? Je to v nich. Tam sa uvoľní ich agresivita.

Čo s tým? Veď nik z nás by asi taký nechcel byť.

Pán Ježiš nám v tom chce pomôcť, preto nás dnes naliehavo pobáda k spravodlivosti: „Ak vaša spravodlivosť nebude väčšia ako spravodlivosť zákonníkov a farizejov, nevojdete do nebeského kráľovstva.

Zdanlivo spravodlivosť nemá súvis s nadávkami, vulgarizmami. Spravodlivosť má však súvis s prikázaním, ktoré sa snaží rešpektovať každý normálny človek: Nezabiješ!

Vysvetľuje: Počuli ste, že otcom bolo povedané: ‚Nezabiješ!‘ Kto by teda zabil, pôjde pred súd. No ja vám hovorím: Pred súd pôjde každý, kto sa na svojho brata hnevá. Kto svojmu bratovi povie: ‚Hlupák,‘ pôjde pred veľradu. A kto mu povie: ‚Ty bohapustý blázon,‘ pôjde do pekelného ohňa.

A to sa nám môže zdať prehnané. Nepovedali sme už niekomu hlupák, blázon? Nie? Dobré. Ale nemyslíme si tak o iných v srdci? Ak nie, nemusíte čítať ďalej.

Prečo je proti spravodlivosť, ak si to o iných myslíme? Lebo, po prvé to nemusí byť pravda a po druhé, vyvyšujem sa nad iných.

Mám zásluhu ak som múdrejší? Hoci by sa dalo o tom diskutovať. Ak som múdrejší je to dar od Boha, ktorý som dostal nie preto, aby som sa vyvyšoval. Nemám právo hovoriť „hlupák“.

A povedať o inom blázon? Blázon je duševne chorý, pomätený človek, pomätenec, šialenec a to je chorý človek. A ku chorým mám byť milosrdný a nie im nadávať.

Turzovka, 11.3.2022