Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Lv 19, 1-2. 11-18, Mt 25, 31-46

Počas pôstu je v jedenej prefácii táto myšlienku: Keď sa delíme o chlieb, napodobňujeme (Bože) tvoju dobrotu a lásku (starý preklad). 

Túto prefáciu som málo používal, lebo bola neaktuálna. Pôsobil som vo farnosti, kde neboli odkázaní na pomoc iných. Keď sa niečo vyskytlo a pomohla farnosť, hneď sa zmobilizovala rodina, aby nezostala v hanbe. Zbierky na charitu každý vnímal ako pomoc pre starých kňazov a rehoľnice v kňazských domovoch.

Ale bol hlad vo svete. Ten sme málo vnímali. Rezonuje mi v pamäti Biafra, ale tým sme nemohli pomáhať, o misionároch (aj slovenských) sme takmer nič nevedeli. S kým sme sa mali deliť o chlieb?

Aká odlišná je situácia teraz? Vieme o hlade vo svete, máme vojnových utečencov aj v našej farnosti. Aká aktuálna je tá prefácia teraz, aké aktuálne je dnešné Božie slovo?!

 Turzovka – Dom sv. Jozefa, 7.3.2022