Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 58, 1-9b, Mt 9, 14-15

K Ježišovi prišli Jánovi učeníci a hovorili: „Prečo sa my a farizeji často postíme, a tvoji učeníci sa nepostia?“

Ježiš odpovedal: „Vari môžu svadobní hostia smútiť?... No prídu dni, keď im ženícha vezmú; potom sa budú postiť.“

Veru, nie sme v pozícii svadobnej radosti. Jeden z dôvodov je aj to, že aj naša vlasť je naraz v blízkosti vojny a máme tu vojnových utečencov. Aj preto pápež František vyzval na modlitby a pôst za Ukrajinu. Ak sa dobre modlíme, nemôžeme ostať iba pri modlitbe, lebo modlitba má viesť k činom. Činy, to je pôst.

V modlitbe po obetovaní (prefácii) počas pôstu sa modlíme, aby sme napodobňovali Božiu dobrotu tým, že sa delíme o chlieb.

Preto pomáhame aj materiálne vojnovým utečencom, najmä ženám a deťom. Mnohí Ukrajinskí muži ostali brániť tých, čo nemôžu ujsť. Mnohým sa minul benzín, vlaky nejdú... Strašná situácia.

Je otázka, máme im pomáhať aj pri obrane, napríklad zbraňami? Môžeme uvažovať z tohto pohľadu: Predstavte si, že by niekto napadol vaše deti, rodinu. Bránili by ste ich. Posuňme to: Niekto napadne rodinu suseda. Asi by ste išli pomôcť.

Rozšírme to: Je veľká rodina slovanských bratských národov. Veľké Rusko a slabšia Ukrajina. Rusko napadlo Ukrajinu. Zomierajú aj deti, ženy, civilisti. Máme sa pozerať, alebo aj pomáhať?

Pri odpovedi nám môže pomôcť Katechizmus Katolíckej Cirkvi, ktorý v čísle textu 2265 píše: „Oprávnená obrana môže byť nielen právom, ale aj vážnou povinnosťou pre toho, kto je zodpovedný za život iných. Obrana spoločného dobra vyžaduje zneškodnenie nespravodlivého útočníka.

Z toho dôvodu majú právoplatní predstavitelia moci právo použiť zbrane, aby odrazili útočníkov na občiansku spoločnosť, ktorá je zverená ich zodpovednosti.“

V čísle textu 2308 sa dočítame: „Každý občan a každý vládny činiteľ je povinný pričiniť sa o to, aby sa vyhlo vojnám.

Dokedy bude jestvovať nebezpečenstvo vojny a bude chýbať kompetentná medzinárodná autorita vybavená primeranou brannou mocou, dovtedy sa nebude môcť uprieť vládam právo na oprávnenú obranu, ak sa už vyčerpali všetky prostriedky pokojného urovnania.“

Ešte pripomeniem, že Ukrajina nie je členom „kompetentnej medzinárodnej autority vybavenou primeranou brannou mocou“. Musí sa sama brániť?

Dlhá, 4.3.2022