Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Jak 5, 9-12, Mk 10, 1-12

Už aj po našich uliciach vidíme viac psičkárov ako kočíkarov.

Opýtajte sa psičkára, či má lásku k psovi. Asi by odpovedal: samozrejme. Mohol by argumentovať tým, že ho vodí na prechádzky v čase aj nečase, chová ho - stará sa o neho. Zato je mu pes verný. A ak sa človek stará o psa stále a zodpovedne, dá sa povedať, že mu je tiež verný.

A nemalo by to tak byť aj v medziľudských vzťahoch?

Často sa hovorí, že vernosť je prejavom lásky. A to určite je. Zároveň je vernosť cestou k láske. Bez vernosti nie je možné dosiahnuť lásku. Kde nie je vernosť, tam sa láska nerozvíja. Môžeme povedať, že vernosť je prejavom lásky, ale platí, že vernosť predchádza pravú lásku. Vo vernosti rastie láska.

Dnes sme počuli, že v manželstve už nie sú dvaja, ale jedno telo. Čo teda Boh spojil, nech človek nerozlučuje! A to vyžaduje vernosť. Vernosť môže byť ťažká, ale musí to tak byť, pretože vývoj (aj rozvoj lásky) sa vždy odohráva v atmosfére problémov. Ľahké a príjemné chvíle sú nám dané na získanie sily, nie na rast. Rast nastáva, keď je to ťažké. Vernosť je potrebná, aby sme neutekali pred ťažkosťami a neprišli tak o možnosť rastu. Človek teda bez vernosti zostane duchovným trpaslíkom.

Turzovka, 25.2.2022

Úvaha nad dnešným Božím slovom je tiež na:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/815-piatok-7-btyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1148-piatok-7-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1738-piatok-7-tyzdna-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2051-piatok-7-tyzdna-19