Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Jak 5, 1-6, Mk 9, 41-43. 45. 47-50

Poznáte prirovnanie: Tancovať na hrane noža, prípadne, byť na hrane noža.

Je to o niečom veľmi krehkom, chúlostivom, čo sa môže zvrtnúť na jednu, alebo druhú stranu.

V takom pomere sú aj dve vety Pána Ježiša z dnešného evanjelia.

Prvá je o odmene za maličkosť: Kto by vám dal piť čo len za pohár vody preto, že ste Kristovi, veru, hovorím vám: Nepríde o svoju odmenu.

Druhá je o veľkom treste. Tiež za maličkosť: Ale pre toho, kto by pohoršil jedného z týchto maličkých, čo veria vo mňa, bolo by lepšie, keby mu zavesili mlynský kameň na krk a hodili ho do mora. No, nám sa to môže zdať maličkosť. Ale nie je to maličkosť. Ak pohoršíme dieťa, má to nedozerne následky. Môžeme pokaziť nielen jeho život, ale aj ďalších generácií.

Ak som pri porovnaní „hrane noža“, veľmi ľahko sa môže náš život zvrtnúť na stranu dobra, alebo zla. Ak ostaneme pri terminológií dnešného evanjelia, môžeme ísť cestou služby (podanie vody), alebo cestu zla – pohoršenia. Teda, k odmene, alebo k „mlynskému kameňu na krku“.

Ide o vážnu vec. Preto Pán hovorí obrazne o „odseknutí“, „vylúpení“, teda o potrebe rázne sa rozhodnúť na jednu, alebo druhú stranu. Jednoducho, netancovať na hrane noža. To je nebezpečné.

Možno nám v tom pomôže:

„Lebo živé je Božie slovo, účinné a ostrejšie ako každý dvojsečný meč; preniká až po oddelenie duše od ducha a kĺbov od špiku a rozsudzuje myšlienky a úmysly srdca“. (Hebr 4:12)

Turzovka, 24.2.2022

Pozrite tiež: https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2050-stvrtok-7-tyzdna