Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Kr 12, 26-32; 13, 33-34, Mk 8, 1-10

Starí Rimania mali zásadu: Chlieb a hry.

Vyjadrovali tým svoju filozofiu života. Bola to túžba ľudu a povinnosť pre politikov zabezpečiť to ľudu. Ľudu stačilo keď mali chlieb a (krvavé) hry. Ak to mali, udržali sa pri moci aj vládcovia. Cisári preto zabezpečovali pšenicu a otrokov – gladiátorov, ktorí sa starali o zábavu ľudu.

Je to tak aj teraz? Skôr než skúsime odpovedať na túto otázku pouvažujme ako to bolo v biblických časoch.

Prvé čítanie nám naznačilo situáciu starozákonného božieho ľudu po smrti Šalamúna, ktorý svojim odpadom od Boha položil základy rozdelenia národa. V Južnom kráľovstve ostal okolo kráľa Roboama a chrámu jeden kmeň – Júdov. A ešte kňazské kmene (Leviti). Severné kráľovstvo (Samária) pod vedením Jeroboama malo „chlieb“ – ekonomicky prosperovalo. Potrebovalo ešte „hry“. Preto Jeroboam urobil dvoje zlatých teliec a povedal ľudu: „Nechodievajte už do Jeruzalema! Hľa, tvoji bohovia, Izrael, ktorí ťa vyviedli z Egypta.“ Jedno postavil v Beteli a druhé dal do Danu. Možno povedať, že Jeroboam zabezpečil ľudu „chlieb a hry“.  Dovolil som si nazvať Jeroboamovu bohoslužbu „hry“ – lebo to nebolo o vzťahu k Bohu, ale o kráľovej politickej hre. Uvedomil si: Ak bude tento ľud chodievať do Jeruzalema a v Pánovom dome prinášať obety, srdce tohoto ľudu sa obráti k svojmu pánovi, judskému kráľovi Roboamovi, mňa zabijú a vrátia sa k judskému kráľovi Roboamovi.

Ako to bolo s Ježišovým postojom k „chlebu a hrám“? Ježiš sa postaral doslova o chlieb pre ľud. Ale vôbec nie z tých dôvodov ako Jeroboam,  ako rímski cisári a ich nasledovníci. Prečo? Lebo tri dni zotrvávali pri ňom, hľadali Božie kráľovstvo. To, že Pán nerozdával chlieb z politických dôvodov vidíme aj z toho, že práve hneď po rozmnožení chleba ho nadšený ľud chcel urobiť kráľom. On sa im však skryl.

Odpovedzme si na otázku z úvodu: Ako je to teraz? Každý človek potrebuje „chlieb a hry“. Bez chleba nemá chuť na hry. A samotný chlieb bez hier? To by sa iba „štopal“ ako hus. Človek nie je len telo ale aj duch. Dôležite je však ako si zabezpečuje chlieb, či nim neplytvá a nežije len preň a aké „hry“ hľadá.

Dnešné Božie slovo nám naznačilo, že najlepšie je hľadať naplnenie života u Pána.