Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Kr 11, 4-13, Mk 7, 24-30

Mystérium iniquitatis – to sú dve slova pochádzajúce z latinčiny, ktorými popisujem skutočnosť, keď som bezradný a neviem si niečo vysvetliť v oblasti morálky a života vôbec.

Tajomstvo neprávosti, zla! Koľko ráz vo svojom živote a svojom prostredí musíme dať udalostiam túto nálepku.

Včera sme čítali a uvažovali o vnútornej kráse, múdrosti Šalamúna. A čo sme dnes počuli: Keď Šalamún zostarel, ženy mu skazili srdce a on chodil za cudzími bohmi. Vie niekto vysvetliť ako sa mohol múdry kráľ takto zohyzdiť? Ako to, že naraz uctieval Aštartu, bohyňu Sidončanov, a Molocha, modlu Amončanov... Šalamún postavil na vrchu, čo je východne od Jeruzalema, svätyňu Kamošovi, modle Moabčanov, i Molochovi, modle Amonových synov. Ako sa to mohlo stať! Molochovi dokonca obetovali živé deti! A už sme pri Mysterium iniquitatis – Tajomstve zloby!

Na základe tohto sa asi ľahšie dá pochopiť príbeh (príbehy) z evanjelia. Dnes konkrétne ženy ktorej dcéra bola posadnutá nečistým duchom. Zlý duch – ten chudáčik neschopný lásky (tak ho nazvala Terézia Avilská), ktorý pácha iba zlo a má v ňom záľubu, sa zmocní duše človeka a tým jeho vôle... V tomto príbehu vnímame posadnutú dcéru ako obeť. Ako sa však môže múdry človek stať tak zlým! A to nie je len príbeh Šalamúna. Kto to pochopí?! Priznajme, že nechápeme často ani seba samých – ako môžeme byť často takí, ako často sa prejavíme vo svoje hlúposti a zlobe.

Potreba vnútornej krásy. Preto musíme tak odhodlane a tak neodbytne prosiť Pána Ježiša, aby sme mohli počuť: „Pre tieto slová choď, zlý duch vyšiel z tvojej dcéry.“ – teda z nás.

Pán povedal: Ja som premohol svet - teda Zlo. Dôverujeme mu preto, že nám pomôže s našimi slabosťami a hriechmi a poteší nás aj vtedy keď na okolnosti života nám neostáva nič iné iba povedať: mystérium iniquitatis.

 Turzovka – Dom sv. Jozefa, 10.2.2022