Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

2 Sam 12, 1-7a. 10-17, Mk 4, 35-41

Prečo asi Nátan pri ohlasovaní pokánia pre Dávida použil podobenstvo?

Bál sa kráľa? Možno. Dávid už spanštel, a pomaličky naberal despotické spôsoby orientálnych vládcov a ako sa ukázalo v súvislosti s Uriášom, bol schopný všetkého.

Možno to bolo z pedagogických dôvodov, aby jeho výčitka mala väčší účinok. Dávid si totiž chcel zachovať imidž spravodlivého kráľa. Vyskočil a povedal: „Ako žije Pán, muž, čo to urobil, je synom smrti. A ovečku vynahradí štvornásobne, pretože to urobil a nemal zľutovanie.“

Po takejto reakcii už nemohol cúvnuť. Pritom Natánovo podobenstvo v porovnaní s Dávidovou realitou bolo povedané veľmi jemne. V Natánovo príbehu sa nehovorí, že bohatý sused dal chudáka s jednou ovečkou zabiť.

Boh nám posiela „prorokov“, udalosti, aby sme sa spamätali a napravili. Nie preto, aby nás „dusil“, ale pre naše dobro a dobro nášho okolia. Dôležité je, aby sme sa podobali Dávidovi, ktorý povedal Nátanovi: „Zhrešil som proti Pánovi“ a robil pokánie.