Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 22, 3-16, alebo Sk 9, 1-22, Mk 16, 15-18

Život prežívame ako dar.

Máme ho, nepýtali sme sa do neho a neviem dokedy ho tu na zemi budem mať. Mohli by sme jednou vetou vyjadriť jeho hlavné poslanie?

Pán Ježiš to mal jasné. Pri poslednej večeri sa pred apoštolmi modli: „Teraz je moja duša vzrušená. Čo mám povedať? Otče, zachráň ma pred touto hodinou? Veď práve pre túto hodinu som prišiel“. (Jn 12:27). Hneď na to hovorí: Otče, osláv svoje meno!" (Jn 12:28). Touto „hodinou“, je jeho obeta na kríži. Vtedy oslávi Otca a nás zachráni.

Preto nás neprekvapuje, že na konci Markovho evanjelia čítame: Choďte do celého sveta a hlásajte evanjelium všetkému stvoreniu. Chce, aby sa túto radostnú zvesť dozvedel celý svet.

Ďalej hovorí: Kto uverí a dá sa pokrstiť, bude spasený; ale kto neuverí, bude odsúdený.

Kto neuverí, bude odsúdený, ale nie Bohom. Boh nikoho neodsudzuje. Je to človek, ktorý odsudzuje sám seba. Neustále odsudzujeme – seba aj iných. Ak uveríme, prestaneme to robiť. Lebo uveríme v Lásku, ktorá nikoho neodsudzuje. A kto verí v Lásku, bude ju chcieť žiť. 

Evanjelium ma byť dobrou správou pre každého. Ježiš nechce, aby bol niekto odsúdený, preto sa zjavuje aj Pavlovi, aby sa on sám vyhol odsúdeniu a iným pomohol nájsť evanjeliu.

Pavlovi hovorí: „Šavol, Šavol, prečo ma prenasleduješ?“ Pavol: „Kto si, Pane?“ Ježiš: „Ja som Ježiš, ktorého ty prenasleduješ. Ale vstaň, choď do mesta a povedia ti, čo máš robiť.“

Silou nového presvedčenia bol zrazený k zemi, ktorá v ňom otvorila génia. Dáva sa na pochod, na ktorom sa už nezastaví. Miluje tých zvonku, ktorých Rím nazýva barbarmi a kresťania pohanmi. Podľa neho však v Kristovi už niet ani Židov, ani Grékov, ani otrokov. (Rim 10, 12)

Všetko v ňom presahovala láska ku Kristovi. Radšej chcel byť s touto láskou posledný, hoc aj trestanec, ako bez nej patriť medzi najváženejších ľudí. Za najväčší a najstrašnejší trest považoval, odlúčiť sa od Kristovej lásky. To bolo preňho peklo, to bol jediný trest, nekonečné neznesiteľné muky. Požívať Kristovu lásku, bolo zmyslom a naplnením jeho života. (Rim 8, 35)

Turzovka - Dom sv. Jozefa, 25.1.2022