Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Hebr 7, 1-3. 15-17, Mk 3, 1-6

Známy český moderátor diskusných relácii, Karel Šíp, bol hosťom v relácii Zlaté časy.

Opýtali sa ho s kým sa mu najhoršie vedie dialóg. S introvertom - odpovedal. Introvert sa nerád predvádza, na verejnosti je ťažšie dostať z neho slovo. Extrovert je zas opak – chce byť stále na výslní. Na internete si dáva fotky, oznamuje čo jedol, kde bol, chce aby o ňom všetci všetko vedeli. Chce byť v strede.

Dnes sme v evanjeliu počuli, že Ježiš povedal človekovi s vyschnutou rukou: „Staň si do prostriedku!“ Aj keby bol tento človek extrovert, určite nechcel byť v strede, na očiach všetkým. Predstavte si, žeby vás kňaz vyzval v kostole, aby ste sa postavili pred neho do stredu kostola. Ten človek bol navyše ešte hendikepovaný.

Prečo to Pán Ježiš takto urobil. Iste ho nechcel strápniť, veď k chorým mal súcit, radšej robil zázraky v tichosti. Prečo zmenil taktiku?

Iste kvôli farizejom a herodiánom. A ako poznáme Ježiša, nie preto aby ich provokoval, ale aby im dal šancu. Opýtal sa ich: „Slobodno v sobotu robiť dobre alebo zle, zachrániť život alebo zničiť?“ Ale oni mlčali. S hnevom si ich premeral a zarmútený nad zaslepenosťou ich srdca povedal človekovi: „Vystri ruku!“ On ju vystrel a ruka mu ozdravela. Farizeji vyšli von a hneď sa radili o ňom s herodiánmi, ako ho zahubiť.

Premárnili šancu. Ešte ich dostali viac. Rovnako ako my.

Turzovka, 19.1.2022

Úvahu nad dnešným evanjeliom môžete nájsť i na:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/621-streda-2-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1200-streda-2-tyzdna-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2004-streda-2-tyzdna-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2859-streda-2-tyzdna-21