Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Sam 1, 1-8 Mk 1,14-20

Plynutie času, jeho pominuteľnosť si najviac pripomíname na konci roka, možno pri oslave narodenín. 

Ak aj spomienka na plynutie času nie je stresujúca, každopádne je nostalgická.

Dnes sme počuli prvé slová Pána Ježiša na začiatku jeho verejného účinkovania: Naplnil sa čas a priblížilo sa Božie kráľovstvo. Pripomenul plynutie času, dokonca jeho naplnenie. My môžeme v naplnení času vidieť smrť – odchod z tohto sveta. Pán Ježiš to tak nemyslel. V naplnení času vidí možnosť príchodu Božieho kráľovstva, na čo čakali celé generácie starozákonného ľudu. Teda nič stresujúce, ani melancholické. Malo by to byť skôr radostné.

A čo tá druhá časť jeho prvej kázne: Kajajte sa a verte evanjeliu? Ani tá by nemala byť bolestná. Prirodzene iba v tom prípade, ak beriem pokánie, kajanie sa, ako návrat k Bohu. A to nám pripomína návrat Márnotratného. Bol síce naplnení bázňou pred otcom, ale ako vieme skončil radostnou hostinou.

Aj my môžeme byť v situácii Anny (1. čítanie), ktorá bola frustrovaná v najhlbšej „ženskosti“, ale ako vieme, aj jej príbeh skončil pekne. Domnievam sa, že každý z nás má skúsenosti s Bohom a jeho riadením sveta. Preto si môžeme dovoliť parafrázovať adventné evanjelia: Zodvihnite hlavy, blíži sa Božie kráľovstvo.

Turzovka, 10.1.2022