Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Rim 10, 9-18, Mt 4, 18-22

Svätý pápež Ján Pavol II. v roku 1996 pri spomienke na päťdesiate výročie kňazskej vysviacky vydal knihu: Dar a tajomstvo. 

Pozrime sa z tohto pohľadu na povolanie sv. Ondreja a môžeme to rozšíriť na ostatných apoštolov a vlastne i na každé povolanie v Cirkvi a do Cirkvi.

V čom je tajomstvo povolania Ondreja, jeho brata Šimona Petra, a ďalších za apoštolov? Odpoveď môžeme nájsť v odpovedi na otázku, prečo ich Ježiš povolal. Povolal ich, aby sa stali svedkami jeho umučenia, smrti a zmŕtvychvstania, aby ich poslal hlásať radostnú zvesť až na kraj sveta, aby ohlasovali Evanjelium o Božej láske, o spáse človeka a jeho vykúpení. Je to nádherná služba pre svet.

Tu vidíme, že povolanie je dar pre svet, nie len pre povolaných. Pre povolaných je to často kríž. Pre apoštola Ondreja doslova kríž v podobe písmena X. Odpovedali sme si, prečo ich povolal – aby boli darom. Je to tajomstvo Božej lásky. Otázka pokračuje: Prečo práve oni? Prečo práve Ondrej, Šimon Peter, Ján a Jakub a ostatní z dvanástich? Prečo práve oni? To neviem zodpovedať.

Odkaz pre nás:

Priblížme si povolanie dnešného oslávenca. Keď raz Ježiš kráčal popri Galilejskom mori, videl dvoch bratov, Šimona, ktorý sa volá Peter, a jeho brata Ondreja, ako spúšťajú sieť do mora; boli totiž rybármi.

Ježiš „kráčal, videl, povedal“: „Poďte za mnou a urobím z vás rybárov ľudí.“ Oni hneď zanechali siete a išli za ním.

Ježiš kráča dejinami. Prechádza po preplnených mestách, dedinách i samotami, tak ako kedysi. Aj dnes kráča, vidí, hovorí a povoláva.

Volá samozrejme do služby pápeža, biskupov, kňazov, rehoľníkov. Povoláva však aj ku krstu, aby Cirkev rástla. Nemusí povolávať iba cez „Cirkevnú hierarchiu“. Každý pokrstený sa môže a má stať apoštolom, ktorý volá k nasledovaniu Krista. Ako vieme spomínaný pápež Ján Pavol II. prehĺbil svoju vieru vďaka laikovi.

Pýtajme sa:

Sú naše ústa Ježišovými ústami? Je náš život Ježišovým životom? Sú naše uši Ježišovými ušami? Sú naše srdcia Ježišovým srdcom?

Potom budeme svedčiť a budeme apoštolmi. Je to potrebné. V prvom čítaní sme počuli: Ale ako budú vzývať toho, v ktorého neuverili? A ako uveria v toho, o ktorom nepočuli? A ako počujú bez kazateľa? A ako budú kázať, ak nie sú poslaní? Každý kresťan je poslaný!

Turzovka – Dom sv. Jozefa, 30.11.2020