Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Múd 7, 22 – 8, 1, Lk 17, 20-25

Bývalý agent KGB Jurij Bezmenov tvrdí, že demoralizáciu spoločnosti je možné uskutočniť v priebehu jedinej generácie, teda za 15-20 rokov, čo znamená, že aj zmýšľanie či postoje sa dajú zmeniť za približne podobnú etapu.

Známy kňaz, disident, Viktor Trstenský, dokazuje, že niekedy to ide i rýchlejšie. Keď ho v r. 1949 v Dolnom Kubíne zatýkali, zišla sa v momente tisícka ľudí aby ho chránili. Napokon ho predsa uväznili a odsúdili na 15 rokov. V roku 1954 bol prepustený. Tí čo ho predtým chránili, bojovali za neho a teraz sa báli ho aj pozdraviť.

Teraz sa demoralizácia vďaka médiám a najmä sociálnym sieťam urýchľuje. Pamätáte sa na aféru našej bývalej tenistky, že sa dala s manželom prednostne zaočkovať? A to bolo začiatkom tohto roka! Vtedy sa tu šírilo: „Papaláši sa dajú očkovať a my môžeme zdochnúť“. Neprešiel ani rok a situácia je úplne odlišná. Čo všetko sme za ten rok o očkovaní počuli, čítali!

Demoralizácia sa dosahuje najmä premenou termínov a významov slov. „Slovná revolúcia“ slúži k preformulovaniu reality. Z pohlavia sa stáva gender, z nevychovaného výrastka je hyperaktívne dieťa, ktoré je obeťou svojho postihnutia, neochota opatrovať starých a chorých sa nazve eutanázia (a tak začínajú volať aj samovraždu), odmietanie detí sa nazve právom robiť si so svojim telom, vlastne s darom dieťaťa čo chcem. A nazvali sme to interrupcia (prerušenie) a pritom je to prerušenie života. A ako správne nazvať prerušenie života? Niečo sa dáva do cudzích slov a zjemňuje. Ak použijete slovo, ktoré sa roky používalo, tak vás kriminalizujú.

Máme to tak nechať? Ešte to by nám tak chýbalo! Dne sme počuli tento dialóg:

Keď sa farizeji opýtali Ježiša, kedy príde božie kráľovstvo, on im povedal: „Božie kráľovstvo neprichádza tak, že by sa to dalo spozorovať. Ani nepovedia: ‚Aha, tu je!‘ alebo: ‚Tamto je!‘, lebo Božie kráľovstvo je medzi vami.“

Do dezinformácii a do demoralizácie národa prichádza Ježišovo posolstvo o Božom kráľovstve. Každý pokrstený človek ho má šíriť. Záleží iba na tom, či sa budeme podobať hrdinom z päťdesiatych rokov, alebo tým, ktorí sa dali rýchlo zmanipulovať totalitnou mocou.

 Turzovka, 11.11.2021