Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Tim 1, 15-17, Lk 6, 43-49

 Ježišove podobenstva boli zo života a pre život – jeho usmernenie. 

V tejto evanjeliovej pasáži Ježiš používa dva ľahko zrozumiteľné obrazy s dôležitým odkazom pre náš život.

Prvá pochádza zo záhrady. Nikto by nedúfal, že nájde chutné figy alebo lákavé hrozno na tŕňovom kríku. To, akým človekom som, výrazne ovplyvňuje spôsob, akým sa správam. Z tohto dôvodu je stať sa dobrým človekom najdôležitejším predmetom môjho života. A nie je to možné urobiť bez božskej pomoci.

Druhý obrázok je zo stavebného priemyslu. Keď sa starozákonní ľudia po štyridsiatich rokoch presťahovali do Zasľúbenej krajiny ako púštni nomádi a stany nezodpovedali ich potrebám, museli zmeniť stavebníctvo. Ich budovy už vyžadovali pevné základy, inak by spadli. 

Domy, v ktorých trávime krátke roky (v porovnaní s večnosťou) si upravujeme vylepšujeme a okrášľujeme. Aspoň tak by sme mali myslieť, ba ešte vážnejšie by sme mali myslieť na Božie kráľovstvo, kde strávime večnosť. Čo nám v tomto smere chýba, čo by sme mali vylepšiť nájdeme aj v dnešnom evanjeliu.