Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Kol 1, 1-8, Lk 4, 38-44

Keď politik začína svoju kampaň, alebo niekto preberá úrad, predstaví sa a povie svoj program.

Keď Ježiš začal účinkovať vo svojom rodisku v Nazarete tiež predstavil seba i svoj program. Zacitoval proroka Izaiáša: „Duch Pána je nado mnou, lebo ma pomazal, aby som hlásal evanjelium chudobným. Poslal ma oznámiť zajatým, že budú prepustení, a slepým, že budú vidieť; utláčaných prepustiť na slobodu a ohlásiť Pánov milostivý rok.“ A dodal: „Dnes sa splnilo toto Písmo, ktoré ste práve počuli.“

Vyhlásil sa tým za Mesiáša a načrtol, že jeho evanjelium (Radostná zvesť) spočíva v oslobodzovaní. Hneď začal ľudí oslobodzovať od zlého ducha i chorôb. Zaznelo to aj v dnešnom evanjeliu. Uzdravil Petrovu testinú a z mnohých vychádzali aj zlí duchovia a kričali: „Ty si Boží Syn.“ On im pohrozil a nedovolil im hovoriť, lebo vedeli, že on je Mesiáš. Paradox; Ježiš oslobodzoval, tým že nútil zlých duchov. V niektorých prípadoch totiž Boh dovolí zlému duchu spútať človeka natoľko, že je jeho otrokom. To preto, aby nám ukázal na výstrahu pôsobenie Zlého a ukázal svoju moc.

My našťastie nie sme spútaní Zlým a preto sa musíme sami oslobodzovať. Toto „samooslobodzovanie“ je však podmienené spoluprácou s Ježišom.

Pri uzdravovaní tela je potrebné, aby sme sa nielen modlili, ale pre zdravie aj niečo robili. Mnohí napríklad pokúšajú Boha tým, že hovoria: Nebudem sa očkovať, dodržiavať opatrenia, Pán Boh mi pomôže. Je to pokúšanie, ktorým prešiel aj Pán Ježiš na začiatku účinkovania. Čítame: Potom ho diabol vzal do svätého mesta, postavil ho na vrchol chrámu a vravel mu: "Ak si Boží Syn, vrhni sa dolu, veď je napísané: 'Svojim anjelom dá príkaz o tebe a vezmú ťa na ruky, aby si si neuderil nohu o kameň.'" Ježiš mu povedal: "Ale je aj napísané: 'Nebudeš pokúšať Pána, svojho Boha. (Mt 4,5-7, podobne Lk 4,9-12)

Nikomu z vás nenapadne skákať z veže s tým, že vás zachránia anjeli, prečo tak robíte pri ochrane zdravia.

Ako vyháňať zlo z nás? Rázne - ako Pán Ježiš. Nemať ducha sveta, ktorý hľadá seba. Mať Ježišovho ducha znamená premáhať sa, nehľadať seba!

Turzovka, 1.9.2021