Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Sol 4, 13-18 Lk 4,16-30

Dnes začíname pri sv. omšiach čítať na pokračovanie Lukášovo evanjelium.

Vypočuli sme si slávnostnú prezentáciu Ježiša o sebe a o svojom poslaní. Vyhlasuje sa za pomazaného Duchom, vyhlásil sa za Mesiáša. Zároveň dáva smer svojmu poslaniu; jeho misia je zameraná predovšetkým na chudobných a trpiacich a jej cieľom je oslobodiť ľudí z okov.

A to bol kameň úrazu. Obyvatelia Nazareta si boli istí, že poznajú Ježiša dobre a odmietajú jeho poslanie i posolstvo. Dokonca sa ho pokúsili zlikvidovať. 

Aj my sa domnievame, že poznáme Ježiša a jeho posolstvo dobre a tak riskujeme, že sa nenecháme od neho obohatiť. 

Odmietnutie prorockých hlasov bolo v minulosti bežným javom a je ním aj dnes. Ježiš predpovedal, že budú odmietať aj jeho nasledovníkom a neprijmú  Ježišov program - hlásanie evanjelia chudobným. Pritom Nebeský otec ho poslal oznámiť zajatým, že budú prepustení, a slepým, že budú vidieť; utláčaných prepustiť na slobodu a ohlásiť Pánov milostivý rok.

Ako realizujeme Ježišov program? Podľa dnešného evanjelia si máme uvedomiť, že nikoho nemôžeme vylúčiť zo svojho života, lebo Ježiš sa venoval a chce venovať práve „chudobným“, teda tým na ktorých pozeráme „zhora“. Všimli sme si, že pápež pri návšteve Slovenska navštívi klientov rehole Matky Terezy v Petržalke a Luník v Košiciach!

Ak dobre poznáme Pána Ježiša (nie ako Nazaretčania), tak nás Pán Ježiš oslobodzuje od zajatia a otroctva vystatovania sa nad iných, posudzovania iných.

Pýtajme sa: Akých prorokov počúvam v mojom živote? Ako žijem Ježišov program? Mám sklon ho prijať alebo odmietnuť?

Modlíme sa, aby sme nebol hluchí k Ježišovej výzve, aby sme sa k nemu dnes pridali k jeho misii. Pane Ježišu, urob nás chudobnými v duchu, aby sme dnes počuli tvoje slova a nezatvrdzovali si srdcia.

Turzovka – Dom sv. Jozefa, 30.8.2021