Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Rút 1, 1-2a. 3-6. 14b-16. 22, Mt 22, 34-40

V Starom zákone je niekoľko stoviek prikázaní. 

Ktoré z nich je najväčšie? Ježiš si vybral dva. Dokonca zredukoval obe tieto prikázania do jedného: „Milujte sa navzájom, ako som ja miloval vás“ (Jn 15,12). 

Mali by sme milovať Boha a jeden druhého rovnako, ako nás miloval Ježiš. Toto je jediné najväčšie prikázanie. Iné sú vlastne nepotrebné, pretože všetky sú v ňom obsiahnuté.

Láska určuje každé dobré správanie. Nezaujímajme sa teda o dodržiavanie mnohých prikázaní. Držme sa tohto jedného prikázania. Ale dôsledne.

Čo sme počuli v prvom čítaní? Rút nekoná podľa prikázaní, ale podľa lásky. Svokre Noemi odpovedá: „Nenúť ma, aby som ťa opustila a odišla; kam pôjdeš ty, tam pôjdem aj ja, kde budeš bývať ty, tam budem bývať aj ja; tvoj národ bude i mojím národom a tvoj Boh mojím Bohom.“ A Rút sa stala pramatkou Ježiša Krista.

Turzovka 20.8.2021