Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sdc 9, 6-15, Mt 20, 1-16

Na život sa pozeráme optikou zdravia, dĺžky života.

Je to pravda, že tak veľmi chceme zdravie? Podľa protestov (u nás aj vo svete) proti opatreniam za ochranu zdravia, nie. Asi najviac oceňujeme užiť si. Videli sme to v reportážach po uvoľnení, ako sa najmä mladí tešili, že sa môžu zabávať, že sú otvorené diskotéky, bary... „Veď o tom je život“ – vyhlasovali.

Možno preto nájomníci vo vinici šomrali: Títo poslední pracovali jedinú hodinu, a ty si ich postavil na roveň nám, čo sme znášali bremeno dňa a horúčosť. Možno sa táto veta dá vyjadriť aj takto: My sme tu dreli a oni si užívali.

Užívali si nenajatí robotníci? V podobenstve sa o nich hovorí, že postávali záhaľčivo na námestí. Neviem či je to užívanie si; skôr neistota z čoho budú žiť oni, aj ich rodiny.

Život skvalitňovali nie tí, čo „si užívali“, ale tí čo znášali ťarchu života. Bola by škoda závidieť tým čo si užívajú, znamenalo by to závidieť prázdnotu života.

Prázdnota života sa prekrýva „užívaním si“.

Turzovka, 18.8.2021