Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Ako začínajúci správca farnosti som bol nakupovať v stavebninách.

Keďže som tú oblasť nepoznal, išiel so mnou aj pán kostolník. Cestou mi povedal, že vedúci je komunista, ale je „dobrý komunista“. Keď sme prišli do stavebnín, pán kostolník pošuškal vedúcemu, že som ich farár a všetko bolo.

Kňaz mal v tom čase dobré postavenie. Prečo? Možno preto, lebo sa na nich oficiálne útočilo, alebo to bol pozostatok úcty z predchádzajúcej dobe, alebo sa komunisti takto chceli vykúpiť, keďže „nemohli“ chodiť do kostola, alebo je to zvláštne povolanie, alebo všetko dohromady. Možno aj povera.

Včera sme počuli ako Boh vyčíta Áronovi a jeho sestre: „Prečo ste sa teda neobávali znevážiť môjho služobníka Mojžiša?“ Aj z tohto (aj keď starozákonného textu) prichádzame k záveru, že Boh si povoláva svojich služobníkov a chráni ich.

Dnes si spomíname na svätého Jána Mária Vianneya. Bol si vedomý svojho veľkého vyznačenia – povolania od Pána, ale aj veľkej pokory a nehodnosti. Preto jeho život kňaza bol taký neskutočne príťažlivý a účinný. Ukázal ako je kňaz potrebný pre ľudí.

Turzovka, 4.8.2021