Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Narodila sa 16. októbra 1890 v Corinaldo pri Ancone v stred­nom Taliansku ako tretie zo siedmich detí.

Roku 1899 rodina sa presťahovala do dedinky Ferriere di Conca pri Nettune južne od Ríma. Sotva 12-ročná položila život, aby si zacho­vala čistotu, dobodaná dýkou 18-ročného Alexandra Serenelliho. Pápež Pius XII. ju 24. júna 1950 vyhlásil za svätú. Na slávnosti sa zúčastnili i jej matka, súrodenci, ba i jej vrah Serenelli.

EUCHARISTICKÁ ĽALIA

Na sviatok Najdrahšej Krvi Pánovej, 6. júla 1902 o trištvrte na štyri bola vytrhnutá zo zeme Marienka Goretti, ktorá mala vtedy 11 rokov, 8 mesiacov a 20 dní. Bolo to v nemocnici v Nettune. Mramorový kríž onedlho hlásal: «Tu odpočívajú panenské pozostatky hrdinskej 12-ročnej Márie Goretti a čakajú, kým bude zákonite dovolené preniesť ich do svätyne Panny Márie milostivej.»

Marienka bola jedna zo siedmich detí. Otec, Alojz Go­retti, už bol mŕtvy, keď ona umierala. Výchovu šiestich hladných a nezaodetých detí (prvé dieťa žilo iba osem mesiacov) viedla zbožná kresťanská matka Assunta. Otec umrel na maláriu. S manželkou pracoval na odvodňovaní močiarov, čo sa mu stalo osudným. S nimi v susedstve žila rodina Serenelliovcov, ktorá vtedy pozostávala už len z otca a syna, lebo matka umrela.

Matka Assunta zobrala si z kresťanskej lásky za po­vinnosť starať sa aj o opustených Serenelliovcov — otca a mladistvého syna.

Hoci bieda, ako hlad a slabé zaodievanie, boli v rodine Gorettiových denným hosťom, nebolo tu nikdy sťažnosti na Prozreteľnosť.

Matka Assunta sa modlievala a na modlitbu a bázeň Božiu privykala aj svoje dietky. Denne sa tu modlieva ruženec. Syn Angelo a Marienka, ako najstarší, striedavo večerami predriekavali. Marienka si pri tejto modlitbe deň čo deň rozvíjala úctu a lásku k najsvätejšej Panne. Zo školy sa im dostalo málo, ale snažili sa predsa naučiť číta a písať, hlavne však pozorne počúvali slovo Božie na nedeľnej svätej omši. Od kostola boli ďaleko, a preto Marienke bolo problémom pripraviť sa na prvé sväté prijí­manie, po ktorom nesmierne túžila. Začala sa naň pripra­vovať s bratom Angelom. Od chvíle, ako im miestny du­chovný otec prisľúbil, že ich prijme, ak budú vedieť ka­techizmus, nebolo horlivejších dietok v príprave.

Marienka obzvlášť všetko dopĺňala modlitbou a uzobranosťou. Deti z močarísk — deti smädu a hladu po eucharistickom Kráľovi sŕdc! Marienka si zdobila srdce-dušu viac ako zovňajšok. Nemala bielych šiat, žiadne ozdôbky ale čo na tom! Má jedno, ale veľké a milujúce srdce pre svojho Ježiša.

Najsvätejšia Panna jej predsa v poslednej chvíli dopo­mohla aj k šatôčkam.

— Svätica! — Šepkali si ľudia, keď videli Marienku s Angelom. A že sa nemýlili, čoskoro to dokázala.

Od prvého svätého prijímania žila výhradne pre Božské Srdce. Nebeskú Matku prosila, aby ju chránila, aby aj v posledný deň života bola taká, ako teraz.

Jej posledný deň prišiel skoro.

Susedov syn, Alessandro Serenelli, si práve deň pred prvým svätým prijímaním dovolil Marienku obťažovať. Pre­ľaknutá mu povedala iba toľko: «To je hriech!» Ales­sandro sa jej vyhrážal, ak to prezradí, že ju zabije.

Marienka zvážnela. Strach, že by Alessandrovou hrozbou zarmútila milovanú mamičku, ju nútil k mlčaniu.

Keď najmenej tušila a keď doma sama strážila malú sestričku Terezku a matka pracovala na poli, vrazil k nej Alessandro so zlovestnými očami. Volal ju, aby mu priniesla košeľu. Marienka sa vzoprela. Schytil ju násilím a vytiahol na chodbu. Nohou pricvakol dvere a vyzýval ju na hriech. Marienka sa bránila a kričala iba jedno: «Alessandro, to je hriech! Boh to zakazuje, prídeš do pekla!» Rozzúrený schytil už vopred nachystaný nôž a začal vykonávať svoju krvavú pomstu. Štrnástimi ranami dobodal útle telo ne­vinnej Marienky. Rana cez pľúca, žalúdok, črevá bola taká hrozná, že bolo vidieť vnútornosti. Ale Marienka sa ne­poddala. Keď myslel, že je mŕtva, odišiel do izby. Marienka sa ťažko dostala do vchodu a kričala. Takto ju objavili susedia.

V nemocnici mala Marienka svoje druhé a posledné svä­té prijímanie. Trpiaca, krvácajúca ešte dokázala vysloviť svoje golgotské odpustenie:

«Z lásky k Pánu Ježišovi odpúšťam mu z celého srdca a v nebi ho chcem mať vedľa seba!»

Aká sila bola v jej odpustení, na to odpovedal neskôr život jej vraha, ktorý v kajúcnosti zomrel 6. mája 1970. Svoju kajúcnosť oznámil písomne celému svetu:

«Prosím celý svet za odpustenie môjho zločinu proti mučenici Márii Gorettiovej a proti čistote. Zaprisahám všet­kých, aby sa chránili nemravnosti, nemravných divadiel, nebezpečenstiev a každej príležitosti, ktorá by ich mohla priviesť ku hriechu.»

Dňa 27. apríla r. 1947 matka Assunta dostala najkrajšiu odmenu za svoju kresťanskú výchovu dietok. Marienka, ktorej vštepovala do srdca lásku k Bohu, lásku k najsvä­tejšej Panne, táto Marienka bola povýšená na oltár ku verejnej úcte. Bola blahorečená a 24. júna 1950 svätorečená.

Treba ostať ticho a meditovať...

Marienka, pripadáš mi ako bieloskvúca ľalia namočená v Krvi Božieho Baránka. Tebe stačilo jedno jediné sväté prijímanie, aby ťa utvrdilo v presvedčení, že najsvätejší Syn panenskej Matky Márie, eucharisticky Ježiš, nemôže sa spájať s dušou, ktorá by dala prednosť hriechu pre ním. O tom svedčí tvoj výkrik vrahovi:

«Je to hriech! Boh to zakazuje!»

Marienka, ako teba presvedčil Ježiš, tak ty si presvedčila jeho, že ho miluješ viac ako svoj život. Darovala si mu ho za cenu 14 rán. Zachránila si tak svoju dušu, ale i dušu svojho vraha. Veríme, že je vedľa teba v nebi, lebo si za neho orodovala ty, čistá krvavá ľalia eucharistického Krista.

Marienka, vypros i nám túto lásku. Nauč nás denne prijímať najsvätejšie Telo a Krv Kristovu, lebo toto j prameň a prostriedok, ako premôcť seba, ako premôcť strach, ale i svoju vášeň.

V láske eucharistického Krista rodia sa duše veľké a panenské.

Popri tebe nesmieme zabudnúť na tvoju svätú mamičku, ktorá ťa vychovala pre Ježiša a ktorá nám zanechala taktiež hrdinský príklad odpustenia tvojmu vrahovi.

Marienka, oroduj za mládež pod Tatrami, ale i za mládež celého sveta, a nezabudni na naše mamy! Vypros im milosť, aby vedeli svoje dietky vychovávať v bázni Božej a viesť ich k Matke Božej, ako to robievala tvoja hrdinská mamka Assunta.

DNES

Navštívim Sviatostného Krista. Osobné zasvätenie skrze Nepoškvrnené Srdce Panny Márie.

Prosba za nevinné duše a ich vytrvalosť.

Miriam Liptovská, Celý rok so svätými