Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Gn 17, 1. 4-5. 9-10. 15-22, Mt 8, 1-4

Choroba malomocenstva bola na starom Blízkom východe pomerne častá a v tých časoch nevyliečiteľná.

Pri malomocenstve zažil pacient skutočnú životnú tragédiu. Jeho telo postupne hnilo a jeho utrpenie sa skončilo smrťou. Zdá sa však, že to nebolo to najväčšie nešťastie malomocných. Oveľa horšie bolo vylúčenie zo spoločnosti. Pre strach z infikovania ostatných, boli ľudia trpiaci leprou nútení pod trestom smrti žiť mimo spoločenstva zdravých ľudí. Zhromažďovali sa v skupinách mimo miest a dedín. Tam im bolo občas poskytnuté jedlo. Pri pohľade na ľudí prichádzajúcich zďaleka kričali varovanie: nečistý, nečistý. Ich osud bol skutočne poľutovaniahodný.

Verdikt týkajúci sa stavu choroby a možného uzdravenia z nej, patril kňazom. Občas došlo k zotaveniu, asi nešlo striktne o malomocenstvo. Potom sa chorý, po posúdení kňazom, vrátil do života v spoločnosti.

Matúšov popis obsahuje zvláštne, ba až neuveriteľné podrobnosti. V dave ľudí okolo Ježiša bol malomocný, ktorého sa Ježiš dotýkal, hoci to podľa zákona nesmel. Práve tieto prvky príbehu tvoria jeho dominantu. Ježiš prišiel k najviac znevýhodneným a najodkázanejším. Neakceptoval zákon, ktorý bezohľadne pošliapaval ľudskú dôstojnosť, aj keď je bol racionálne odôvodnený.

Na druhej strane táto scéna ukazuje enormné odhodlanie človeka ponoreného do existenčného nešťastia. Normálna záchrana pre neho už neexistovala, v očiach ostatných, i vo svojich vlastných, bol úplným prepadákom. Ježiš, z ktorého vychádzala zázračná moc, ale aj veľká láska a súcit s trpiacimi, sa pre neho stal posledným lúčom nádeje. Išiel vabank. Bojoval o život, o svoju dôstojnosť. Odmietol všetky záväzné tradície a riskoval, že ho zabije okolie. Ježiš bol jeho jedinou nádejou.

V Matúšovom evanjeliu určenom predovšetkým tým, ktorí konvertovali z judaizmu na kresťanstvo, má umiestnenie tejto udalosti svoj osobitný význam. Ježiš svojím postojom ukazuje, že neprijíma to, čo je v židovskej tradícii iba zákonom, ale bezduché. Ježiš neprijíma to, čo sa stavia proti človeku. Neakceptuje zákon a spoločnosť, kde nie je miesto pre slabých a znevýhodnených.

Príbeh nám odkazuje, že ani dnes takáto spoločnosť nemá právo na to, aby sa mohla volať kresťanská. Na druhej strane opísaná udalosť ukazuje, že aj ten najnešťastnejší človek, ktorý je všeobecne odmietaný, sa môže vždy spoľahnúť na Boha. Boh chce, aby bol človek vždy čistý a krásny.

Turzovka, 25.6.2021