Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

2 Kor 11, 18. 21b-30, Mt 6, 19-23

Školáci majú zložitý školský rok a aj zvláštny jeho koniec.

Seminaristi ho už zakončili, posledné ročníky už absolvovali štátnice, vysviacky a majú primície. Zaujímavý bol pred rokmi koniec akademického roka a odchod z centrálneho seminára v Bratislave. Popri skúškach aj horúčkovité balenie balíkov a ich nosenia na poštu. V seminári sme potrebovali aj paplóny vankúše, obliečky a aby sme všetko vpratali do kufrov, využívali sme poštu. Balíky nás predchádzali na ceste domov.

V evanjeliu sme počuli: Nezhromažďujte si poklady na zemi, kde ich moľ a hrdza ničia a kde sa zlodeji dobýjajú a kradnú. V nebi si zhromažďujte poklady; tam ich neničí ani moľ ani hrdza a tam sa zlodeji nedobýjajú a nekradnú. Čo tak posielať si dopredu balíky?! Aké? Nevyhovárajme sa, že nevieme aké! Všetci poznáme okrídlenú vetu: Do neba si zoberieš iba to, čo rozdáš.

A nemusia to byť iba hmotné veci. Sv. Pavol, napriek svojej skromnosti, hovorí čo všetko si posiela do Božieho kráľovstva. Je to skôr popis čo koná pre šírenie Božieho kráľovstva „vo väčších námahách, častejšie vo väzeniach, v nesmierne mnohých ranách, veľa ráz v nebezpečenstve smrti. Od Židov som päť ráz dostal štyridsať bez jednej, tri razy ma bičovali, raz kameňovali, trikrát som stroskotal na lodi, noc a deň som bol na morských hlbinách; často na cestách, v nebezpečenstvách na riekach, v nebezpečenstvách od zbojníkov, v nebezpečenstvách od vlastného rodu, v nebezpečenstvách od pohanov, v nebezpečenstvách v meste, v nebezpečenstvách na púšti, v nebezpečenstvách na mori, v nebezpečenstvách medzi falošnými bratmi; v námahe a lopote, často v bdení, o hlade a smäde, veľa ráz v pôstoch, v zime a nahote.

Sv. Pavol plne pochopil Ježišove slová: Lebo kde je tvoj poklad, tam bude aj tvoje srdce.

Turzovka - Dom sv. Jozefa, 18.6.2021