Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

2. Tim 4, 6-18, Jn 14,1-6

Učiteľ slovenčiny nám dal na gymnáziu za úlohu napísať motto do zošita.

Vybral som si myšlienku z Quo vadis od poľského spisovateľa Henryka Sienkiewicza: „Dobrý boj som bojoval, beh som dokončil, vieru som zachoval...“ (Román z roku 1896, za ktorý mu o 9 rokov neskôr bola udelená Nobelova cena)

Až neskôr pri čítaní Písma svätého som zistil, že je to z 2. listu sv. Pavla apoštola Timotejovi (4,7). Zaznelo to dnes v prvom čítaní. Sv. Pavol je vo väzení, spätne pozerá na svoj život a pred svojim milovaným žiakom ho hodnotí. Napriek bezvýchodiskovej situácie je optimista, lebo dôveru vkladá v Pána Ježiša. Stretol sa s nim už ako zmŕtvychvstalým. On ho poslal ohlasovať jeho meno a tak sa Pavol stal učiteľom národov.

Náš zosnulý farník už dokončil „beh svojho života“. Ako by hodnotil svoj život teraz, nevieme. Určite ináč, už z iného pohľadu. Uvedomili sme si to v sobotu pri futbalovom zápase Fínsko – Dánsko. Po skolabovaní dánskeho hráča Christiana Eriksena naraz ináč pozerali na futbal hráči, reportéri i fanúšikovia... Spoluhráči sa okolo svojho kamaráta zhromaždili a zakryli ho, aby sme nevideli bolestnú udalosť. Nášho zosnulého zakryl závoj smrti a nevidíme jeho oživovanie pre večnosť, ani stretnutie s Pánom života.

My tu však ďalej hráme svoj zápas života. Pán Ježiš nám odkazuje: „Nech sa vám srdce nevzrušuje! Veríte v Boha, verte aj vo mňa. V dome môjho Otca je mnoho príbytkov. Keby to tak nebolo bol by som vám povedal, že vám idem pripraviť miesto?! Keď odídem a pripravím vám miesto, zasa prídem a vezmem vás k sebe, aby ste aj vy boli tam, kde som ja. A cestu, kam idem, poznáte.“ Možno si aj my povieme spolu s apoštolom Tomášom: „Pane, nevieme, kam ideš. Akože môžeme poznať cestu?!“ My už vieme, kde odišiel Pán Ježiš. Vieme, že nám pripravil miesto. Vieme, že Pán Ježiš je našou cestou, pravdou a životom.

Nevieme nakoľko zosnulý môže povedať: Dobrý boj som bojoval, beh som dokončil, vieru som zachoval...

Mnohým z vás pomáhal na ceste života, pomôžme mu na najdôležitejšej, záverečnej ceste života. Prosme o to Pána Ježiša, ktorý povedal: Nik nepríde k Otcovi, iba cezo mňa.“

Turzovka, 14.6.2021