Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

2 Kor 3, 4-11, Mt 5, 17-19

Sledujeme veľkú diskusiu o kolúznej väzbe.

Hovorí sa tiež o potrebe zmeniť sadzbu za delikty. Na sociálnych sieťach sa objavujú informácie o tom, že ak niekto hladný ukradne v obchode rožok, môže dostať väčší trest ako za nejaký zločin. To sú zákony "svetské". Máme aj Božie aj cirkevné. Aj tie svetské by mali vychovávať, viesť k náprave. O to viac Božie a cirkevné.

Zákon sa napĺňa nielen jeho dodržiavaním, ale predovšetkým tým, že sa z neho stáva prejav lásky. Ak dodržiavanie zákona nie je vyjadrením lásky, je akoby „prázdny“ - je to podobné ako u človeka bez srdca alebo duše.

Sv. Pavol Korinťanom píše: litera zabíja, kým Duch oživuje (1. čítanie). A Pán Ježiš zdôrazňuje: Nemyslite si, že som prišiel zrušiť Zákon alebo Prorokov; neprišiel som ich zrušiť, ale naplniť. Láska je dokonalým naplnením zákona.

Ešte jedna vec: iba tí, ktorí sa budú riadiť zákonom, ho budú môcť naučiť ostatných. Ak niekto nedodrží zákon, je to možno preto, lebo ho nepozná. A ak ho nepozná, nebude schopný to naučiť ostatných. To platí v prvom rade o zákone lásky.

Turzovka, 9.6.2021