Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

2 Kor 1, 18-22, Mt 5, 13-16

Nedeľná modlitba dňa znela: „Láskavý Bože, od teba pochádza každé dobro; prosíme ťa, osvecuj náš rozum, aby sme poznali, čo je správne, a posilňuj našu vôľu, aby sme podľa toho aj konali.“

Sústreďme sa na: „Aby sme poznali, čo je správne“. Domnievam sa, že nám v tom pomôže aj dnešné evanjelium. Počuli sme: Vy ste soľ zeme... Vy ste svetlo sveta.

  1. „Byť soľou zeme.“ 

Soľ symbolizuje čistotu. Starí Rimania tvrdili, že je to najčistejšia hmota, pretože pochádza z mora a slnka. Soľ dodáva chuť. Bez soli jedlo nemá chuť, je nevýrazné. Netreba veľa soli; bez tohto malého množstva však stráca jedlo svoju chuť. Soľ je tiež konzervačným prostriedkom, ktorý zabraňuje znehodnoteniu.

Skutoční Ježišovi učeníci sú soľou zeme. Je ich málo, a napriek tomu majú obrovský vplyv. „Malé stádo“, ako ich Ježiš nazýva, preniká celým svetom. Soľ však môže stratiť svoju chuť. Ak Ježišovi učeníci stratia lásku k svojmu Pánovi, ak sú členmi v matrike, a nie v srdci, ich vplyv na svet bude zanedbateľný. Skôr odrádzajú od viery.

Jedným z hriechov Ježišových moderných učeníkov je hriech pokojného života. Podľahneme pohodliu, kompromisu, falošnej spokojnosti alebo iluzórnemu mieru. Je to kresťanský život bez soli, bez chuti. Nič nehovorí. Nikoho netrápi zlo okolo. Je to viera na základe ľudských výpočtov a opatrení. Kresťan pritom nemôže byť „neškodný“. Viera by mala byť vírusom, ktorý infikuje, a nie vakcínou, ktorá imunizuje, neutralizuje (A. Pronzato).

  1. „Byť svetlom sveta.“

Ježišov učeník sa stáva vo svete svetlom, keď čerpá zo zdroja svetla. Neexistujú dva zdroje svetla - Ježiš na jednej strane a učeníci na druhej strane. Existuje iba jedno Svetlo sveta a skutočný zdroj svetla, Ježiš. Ježiš však chce „zažiariť prostredníctvom svojich učeníkov“, ktorí pokračujú v jeho práci vo svete. Našou úlohou je preto stať sa tak čistými a transparentnými, že Ježiš môže „presvitať cez nás“.

Vo východnej múdrosti môžeme čítať: „Keď kvitne lotosový kvet, včely sa dobrovoľne zhromažďujú zo všetkých strán, aby zbierali med.“ Ide len o to, aby lotos rozkvitol. Malo by to tak byť aj v našich životoch. Ak ho necháme rozkvitnúť Ježišovými darmi - dobrom, láskavosťou, láskou, múdrosťou, pokojom, nádejou, radosťou -, nebudeme musieť robiť nič viac. Iní ako včely sami prídu čerpať od nás.

Ochucujem svoj život a životy ľudí, ktorým slúžim? Som vo svete svedkom Ježiša? Alebo je môj život pomaly zbytočný, zvetraný, hodný toho, aby ho ľudia vyhodili a pošliapali? Som svetlo odrážajúce PRAVÉ SVETLO alebo zameriavam svoju pozornosť na seba? Čo „kvitne“ v mojom živote?

Turzovka, 8.6.2021

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/293-utorok-10-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/794-utorok-10-tyzdna-2