Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sir 44, 1. 9-13, Mk 11, 11-25

Veľa z toho, čo sa dialo v chráme, bolo plytké a neplodné. 

Pre Ježiša bol chrám ako uschnutý figovník - obchod, ktorý nahradil úctu k posvätnému priestoru. Obchodníci a zmenárne vykorisťovali chudobných pútnikov. Chce skutočnú zmenu srdca, aby ľudia mohli uctievať Boha v duchu a pravde tým, že prinesú dobré ovocie.

Zároveň sa Ježiš predstavuje ako nový chrám otvorený pre všetkých. Prebýva v nás a my v ňom (Jn 15,4). Dokonca sme chrámami Ducha Svätého, ktorý v nás prebýva (1 Kor 3,16-17).

Uvedomujem si dôstojnosť, ktorá mi bola poskytnutá? Vidia vo mne chrám Ducha svätého (dobra) tí, ktorých stretávam? Preto je potrebné aby kostol (chrám) bol pre mňa dom modlitby, nie obchod.

Ježiš odstraňuje všetko, čo stálo v ceste medzi Bohom a človekom. Modlím sa, aby som skutočne počul jeho posolstvo a aby som sa nechal vtiahnuť do života samotného Boha, aby ma jeho učenie očarilo a ohromilo.

Turzovka, 28.5.2021