Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Gn. 3, 9-15.20, Sk 1, 12-14, Jn 19, 25-34

Slávnosť zoslania Ducha svätého, ktorý sme slávili včera, je vlastne oslava narodenín cirkvi.

Na Turíce sa Cirkev pôsobením Ducha svätého verejne zjavila svetu.

Poznáte staré obrazy, zobrazujúce dnešnú udalosť. Mária je tam uprostred apoštolov, ako na rodinných obrázkoch matka uprostred detí. Čakajú na príchod Ducha Svätého a vzývajú ho: Príď, Duchu Svätý. A to bolo zrodenie Cirkvi. Zrodenie cirkvi nebola žiadna tajná udalosť. Zbehli sa k nej ľudia osemnástich národností. To bol symbolický začiatok. K tým národom sa pridávame aj my. Všimnime si túto poznámku zo Skutkov apoštolov: Títo všetci jednomyseľne zotrvávali na modlitbách spolu so ženami, s Ježišovou matkou Máriou a s jeho bratmi.

Mária počúvala Ducha Svätého, na Božie volanie odpovedala už predtým svojim: „Nech sa mi stane podľa tvojho slova“. Porodila Ježiša, vychovávala ho ako každá dobrá matka. Ako dospelá ho nasledovala v jeho misii, slúžila mu a vítala všetkých, ktorí sa chceli priblížiť k Ježišovi. Nasledovala Ježiša na ceste na Golgotu a plakala pri úpätí kríža. A keď ju Ježiš vložil do Jánovej ruky, prijala to. Ján sa mal o ňu postaral, ale aj ona, ako matka, sa mala podľa Ježišovej výzvy starať o Jána. A prostredníctvom Jána, aj nás Mária prijíma do svojej starostlivosti.

Prešla krížom, vie, že je to cesta kresťana. Je tu, aby nás podporovala počas našich skúšok. Nie je to alegória, je to realita. Ježiš tým, že zveruje Jána svojej matke, zveruje aj nás jej; ak sa chceme v živote lásky s Ježišom vážne posunúť vpred, potom musíme tiež žiť s Máriou, zveriť sa jej, opierať sa o ňu; má moc nad Božím srdcom.

Mária vie, čo je v našom srdci. Mária tiež dobre vie, čo skutočne potrebujeme.

Mária tiež vie, aké je Božie volanie v našom živote. Chce nás naplniť, chce nám pomôcť reagovať na Ježišovo volanie.

Mária je ako dobrá matka vždy po našom boku diskrétne, ale istým spôsobom. Je na nás, aby sme sa na ňu odhodlane obrátili, podali jej ruku a nechali sa viesť pri nasledovaní Ježiša.

Teraz, keď sa pozeráme na Máriu a Jána na úpätí kríža, vidíme Jána, ktorý podporuje Matku v jej bolestiach. A Ján Márii nepomôže iba v ten deň, pretože tým, že si ju vezme k sebe, bude sa podieľať aj na jej živote, na jej poslaní v rodiacej sa Cirkvi. Aj od nás, ako od všetkých kresťanov, sa žiada, aby sme podporili Máriu v jej poslaní.

Aké je jej poslanie? Navracať duše späť k Ježišovi, otvárať srdcia Božiemu milosrdenstvu.

Utrpením pre Máriu je, keď vidí, ako sa jej deti odvracajú od Boha a idú cestou zatratenia. Trpí tým jej srdce matky a žiada nás, aby sme jej pomáhali zachraňovať iných svedectvom nášho života, ohlasovaním slova, modlitbou, pôstom, pokáním.

Mária od nás nežiada nič pre seba, ale žiada nás všetkých, aby sme žili pre slávu Božiu a spásu duší. Mária je Matkou nádeje, pretože nás vedie k Božiemu milosrdenstvu.

Zvyčajne ideme za ňou a žiadame ju, aby zasiahla v náš prospech, prospech ostatných, pretože vieme, že má moc nad Božím srdcom. Snažme sa však podporovať jej prácu na tomto svete tým, že aj my pomáhame iným.

Mária porodila Ježiša, bola pri zrode Cirkvi, je ozajstnou matkou, je Matkou Cirkvi!

Turzovka, 24.5.2021