Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sv. Krištof Magallanes Jara sa narodil 30. júla 1869 v Mexiku.

Vo veku 30 rokov bol vysvätený na kňaza. Neskôr pôsobil v rodnej obci ako farár, kde sa staral o jej rozvoj a o evanjelizáciu miestnych indiánov. Po uzavretí diecézneho seminára protikresťansky orientovanou vládou založil v tejto obci seminár. Získal mnohých pre kňazstvo. Odsudzoval vtedajšiu rebéliu a ozbrojené povstanie. Neskôr bol chytený a bez súdu popravený. Pred smrťou udelil rozhrešenie svojim katom. Pápež Ján Pavol II. ho pripočítal k svätým 21. mája roku 2000.

Z Rečí svätého biskupa Cézara Arleského

Kto vydá svedectvo pravde, bude Kristov mučeník

Vždy, keď slávime slávnosti mučeníkov, drahí bratia, musíme myslieť na to, že bojujeme pod vedením samého Kráľa, pod ktorým si zaslúžili aj oni bojovať alebo víťaziť: musíme myslieť na to, že ten istý krst nás zachránil, ktorý zachránil aj ich; že tými istými sviatosťami sme živení alebo posilňovaní, ktoré si zaslúžili prijať aj oni; že nosíme na čele znak samého Vladára, ktorého znak nosili šťastlivo aj oni.

A preto vždy, keď túžime sláviť narodeniny svätých mučeníkov, musia v nás spoznať blažení mučeníci niečo zo svojich čností, aby ich tešilo, že pre nás vyprosujú Božie milosrdenstvo. Každá duša totiž miluje podobnú sebe. Ak sa teda podobný s podobným združuje, nepodobný sa veľmi odďaľuje. Hľa, náš osobitný blahoslavený, ktorého sviatok chceme s radosťou osláviť, bol triezvy: ako by sa mohol k nemu pripojiť opilec? Aké spoločenstvo by mohol mať pokorný s pyšným, dobrotivec so závistníkom, štedrý s lakomcom a hnevlivý s pokojným? (porov. 2 Kor 6,14) Blahoslavený mučeník bol bezpochyby čistý: ako by sa mohol k nemu pripojiť cudzoložník? A keď, drahí bratia, slávni mučeníci chudobným vydali aj svoje vlastníctvo, ako by mohli byť priateľmi tí, ktorí uchvacujú cudzie? Svätí mučeníci usilovali sa milovať aj nepriateľov: ako by mohli mať podiel s nimi tí, čo niekedy nechcú ani priateľom vzájomne sa odplácať láskou? Nech nás teda, drahí bratia, nemrzí napodobňovať, nakoľko len môžeme, svätých mučeníkov, aby sme boli pre ich zásluhy a na ich orodovanie oslobodení od všetkých hriechov.

No niekto povie: A kto je taký, že by mohol napodobňovať svätých mučeníkov? Aj keď nie vo všetkom, no predsa v mnohých veciach ich s Božou pomocou môžeme a musíme.

Nemôžeš znášať plameň? Môžeš sa chrániť hýrivosti. Nemôžeš znášať paznecht, ktorý ťa trhá? Pohrdni lakomosťou, ktorá ťa zvádza na nečestné obchody a bezbožné zisky. Lebo keď ťa mäkké veci premôžu, ako by ťa nezlomili tvrdé veci? Aj pokoj má svojich mučeníkov: lebo premáhať hnev, odmietnuť ako hadí jed závisť, odrážať pýchu, vyhnať zo srdca nenávisť, držať na uzde pretekajúce túžby po maškrtnosti, neoddať sa opilstvu, to je veľká časť mučeníctva.

A kedykoľvek alebo kdekoľvek vidíš, že máš pracovať za spravodlivú vec, ak vydáš pre ňu svedectvo, budeš mučeníkom. A pretože Kristus je spravodlivosť a pravda, kdekoľvek, ak ide o spravodlivosť alebo pravdu, alebo čistotu a ty, nakoľko máš síl, ich brániš, dostaneš odmenu mučeníkov. A pretože slovo mučeník sa v latinčine prekladá ako „svedok“, ktorý by vydal svedectvo za pravdu, bezpochyby bude mučeník Krista, ktorý je pravda.

    RESPONZÓRIUM Flp 1, 21Gal 6, 14)

Pre mňa žiť je Kristus a zomrieť zisk. * Ja sa nechcem chváliť ničím iným, iba krížom nášho Pána Ježiša Krista. Aleluja.

Cez ktorý je svet ukrižovaný pre mňa a ja pre svet. * Ja sa nechcem chváliť ničím iným, iba krížom nášho Pána Ježiša Krista. Aleluja.

Modlime sa

Všemohúci večný Bože, ty si svätého kňaza Krištofa a jeho spoločníkov urobil vernými Kristovi Kráľovi až po mučeníctvo; na ich orodovanie nám udeľ, aby sme vytrvali vo vyznávaní pravej viery, a tak sa vždy pridŕžali prikázaní tvojej lásky. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.