Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 19, 1-8, Jn 16, 29-33

Samota.

Ako znášam samotu? Prečo si mám osvojiť samotu? Čo prináša v duchovnom živote samota? Ježiš povedal: „A mňa necháte samého. Ale nie som sám, lebo Otec je so mnou“ (Jn 16,32).

Ježiš vedel čo bude nasledovať po poslednej večeri. Apoštoli sa rozutekajú a On ostane sám. Budúci kňaz sa učí dávať ľuďom nezištne, obetavo, s lásky, ale nepodcení ticho a samotu strávenú s Ježišom. Kto chce vytvoriť veľké diela obdivované ľuďmi, musí si zamilovať samotu s Ježišom.

Pravá samota je obohatením, vzpruhou, útechou, pookriatím. Aj v najväčšom zápale povinnosti, úloh, zodpovednosti kňaz musí si vedieť nájsť čas utiahnuť sa, stíšiť sa, uzobrať sa so svojimi myšlienkami, citmi. V tichu a sám s Bohom vedieť sa pýtať Boha a seba, riešiť nastolené otázky, premyslieť si postoje, naučiť sa Bohu odovzdať ťažkosti, poprosiť o nové milosti či poďakovať sa.

Návrh na osvojenie si: Vytvoriť si oázu kde sám v samote budem nachádzať Boha.

Ľubomír Stanček