Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 16, 11-15, Jn 15, 26 – 16, 4a

Maturita sa považovala za prípravu a vstup do života.

Ako teraz, najmä v čase dištančnej výučby? Posúďte.

Možno považovať trojročnú výchovu apoštolov na prípravu do života? Dokonca k evanjelizovaniu? Tu asi neváhame a povieme: Nie! A možno s tým súhlasiť aj na základe dnešného evanjelia. Ježiš apoštolom hovorí: „Keď príde Tešiteľ, ktorého vám ja pošlem od Otca, Duch pravdy, ktorý vychádza od Otca, on o mne vydá svedectvo.

A potvrdila to aj realita. Apoštoli sa „rozhýbali“ až po príchode Ducha Svätého, ktorý ich „vyučil všetkej pravde“ a najmä, dodal im silu a odvahu aby svedčili o Ježišovi.

Ježiš teda pripravuje svojich učeníkov na život po svojom odchode z tohto sveta. A svojim nasledovníkom bude posielať Ducha, svojho Ducha. Je Duchom pravdy a bude vydávať svedectvo o tom, že sám Ježiš je pravdou. Vďaka svojej prítomnosti budú Ježišovi nasledovníci tiež svedčiť vo svete o pravde Ježišovho posolstva.

To neznamená, že kvôli svedectvu o Ježišovi ich nestretnú ťažkosti alebo prenasledovanie, dokonca smrť. 

Badáme odpor trpieť pre pravdu, preto sa modlíme, aby sme dostali Ducha, ktorý nám umožňuje byť skutočným Ježišovým svedkom. Modlíme sa za tých, ktorí za svoju vieru trpia násilie alebo dokonca smrť. Podľa štatistik v dnešnej dobe zomiera denne pre Krista 13 kresťanov. Nech vždy cítia vo svojom živote prítomnosť Ježišovho Ducha a nech vždy cítia spolupatričnosť tých, s ktorými majú spoločnú vieru.

Aj my si máme uvedomiť zodpovednosť za šírenie viery. Pápež František nám to pripomenul vo svojej apoštolskej exhortácii „Radosť evanjelia“. Hovorí nám, že „každý kresťan je tu a teraz vyzvaný, aby sa aktívne angažoval v evanjelizácii“. Pýtajme sa: Angažujem sa v šírení evanjelia, buď svojimi slovami, alebo svojimi činmi? Ak nie, existuje nejaký spôsob, ako to môžem urobiť?

Bolo by dobre v priebehu nasledujúcich dní zamyslieť sa nad spôsobmi, ako by som mohol byť schopný prijať túto výzvu. Môžem využiť pomoc Ducha Svätého pri hľadaní spôsobu vhodného pre moju životnú situáciu.

Turzovka, 10.5.2021