Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 12, 24 – 13, 5a, Jn 15, 1-8

Ježiš bol dobrým pozorovateľom prostredia v ktorom žil.

Sledoval aj prácu vinohradníkov. Všimol si, ako odstraňujú „divé“ konáre, ktoré neprinášajú úrodu, iba zbytočne čerpajú miazgu. Tie, ako aj suché, vinohradníci odstránia a hodia na oheň. Ostatné vetvy, vinohradník orezáva, prichytáva aby priniesli úrodu. To poznáme. Ako to aplikovať na život? 

Boží ľud, ľud Starého zákona sa často prirovnáva k viniču. Platí to aj pre Boží ľud Nového zákon. Pre Ježiša sme my, pokrstení, viničom Boha, jeho Otca. Preto Otec ako dobrý vinohradník neustále pracuje na tomto viniči prostredníctvom daru svojho Ducha. 

Medzi ľudom Božím sú aj neproduktívne vetvy. Nechceme k nim patriť, lebo všetci sme povolaní prinášať ovocie. Ako na to?

Ježiš hovorí, že nemôžu existovať plodné vetvy, ak nie sú pevne spojené s viničom! Takže pre nás, jeho verných, nie je možné prinášať ovocie ak nie sme pevne pripútaní k pravému viniču, to znamená k Ježišovi.

Ježiš použil 8 krát výraz „zostaň“ v evanjeliu, ktoré sme práve počuli. Tu je asi podstata prinášania ovocia! Zostať znamená zostať s Ježišom, žiť s nim, myslieť na neho, urobiť ho našim blízkym. A div je, že Kristus potom v nás prebýva! Tí, ktorí v ňom prebývajú a v ktorých prebýva, iba tí prinášajú ovocie. To je stále teória!

Svätý Pavol používa na vyjadrenie nasledovania Ježiša iné prirovnanie: „Tí, ktorí boli pokrstení, obliekli si Krista“. Ako?

Zostať v Kristovi, znamená smerovať všetky naše myšlienky na Ježiša, všetky naše rozhodnutia, všetky naše kroky robiť podľa Ježiša a tak zostať v živom kontakte s ním.

Podnikateľ, ktorý sa hlási k dobrým praktizujúcim veriacim povedal: „Nedeľa je Boží priečinok, je venovaný jemu. Ostatné dni sú obchodné priečinky “. A to je málo. Potom je to typická kresťanská schizofrénia. Ináč v nedeľu, ináč vo všedné dní, ináč v kostole ináč v živote!

Slávili sme sviatok práce, ktorý my katolíci dávame pod patronát svätého Jozefa, robotníka. Viete si predstaviť ako pracoval sv. Jozef? Všetko robil pre milovanú manželku a Syna, ktorý mu bol zverený. Asi tak by sme mali pracovať s Ježišom, podľa neho. Potom sme ratolesti prinášajúce ovocie: Ovocie lásky.

Milovať v rodine, milovať v práci, v podnikaní, milovať na cestách, milovať vo svojom voľnom čase, milovať, keď športujem, keď som na sociálnych sieťach, milovať tiež v kostole! Nie je čas, keď máme právo zavrieť Kristov „priečinok“, aby sme žili bez neho: „Bezo mňa nemôžeš nič robiť“ povedal!

Turzovka, 5.5.1921