Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 14, 19-28, Jn 14, 27-31a

Najtajomnejšou bytosťou je zlý duch.

Do novín si dal úmrtný list – ako niekto múdry napísal. Vyhlásil sa za neexistujúceho. A to je jeho najväčšie víťazstvo. Najnebezpečnejší je neviditeľný nepriateľ.

V evanjeliu na dnes sme počuli: Už s vami nebudem veľa hovoriť, lebo prichádza knieža sveta. Kto je to knieža sveta? Nie nejaký imaginárny „duch sveta“, ale Ježišov odporca (satan).

Ježiš pokračuje: Nado mnou nemá nijakú moc, ale svet má poznať, že milujem Otca a robím, ako mi prikázal Otec.“ Ježiš nad satanom zvíťazil nielen na začiatku účinkovania na púšti, ale neustále. Ako nad pokušiteľom zvíťazil definitívne? Tým, že bol poslušný Otcovi - Bohu. Viem, poslušnosť je v neatraktívna. Pretlmočme si to slovom láska. Ježiš miluje Otca. Možno povedať: Ježiš zvíťazil láskou – dokonca obetovaním svojho života na kríži.  

A čo my? Zlý duch nás nemusí pokúšať zjavne. Jeden zo starých duchovných autorov napísal: Zlý duch je ako pes na reťazi. Nikomu neuškodí, kto sa k nemu nepribližuje. My sami ideme do pokušení! Či nie?

Najtajomnejšou bytosťou je zlý duch. A najtajomnejšie je aj jeho dielo – zlo! Veď dobro je také pekné a predsa nasledujeme zlo. Ten zlý duch má teda iba fiktívny úmrtný list.

Turzovka – Dom sv. Jozefa, 4.5.2021