Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Vlastným menom Michal Ghislieri narodil sa v obci Bosco pri Alexandrii v severnom Taliansku 17. januára 1504.

Bol najprv pastierikom. Ako 16-ročný vstúpil k dominikánom a roku 1528 bol vysvätený za kňaza. 7. januára roku 1556 ho zvolili za pápeža. Usiloval sa o reformu Cirkvi podľa dekré­tov Tridentského koncilu. Za jeho pontifikátu 7. októbra 1571 kresťanské vojská porazili Turecko v námornej bitke pri Lepante vzývaním Panny Márie Pomocnice. Zomrel 1. mája roku 1572.

«BOJÍM SA MODLITBY»

Dnes by sme mali vytiahnuť register «forte» vo svojej duši a s láskou sa zahľadieť na panenskú Matku Ježi­šovu, Kráľovnú neba a zeme, Pomocnicu kresťanov!

Prečo? Preto, že svätec dňa, pápež Pius V. nám (re)prezentuje veľkú lásku Matky Božej, ktorú zvečnil v loretánskych litániách prosbou: Pomocnica kresťanov, oroduj za nás!

Akože to spolu súvisí: pápež Pius V. a Panna Mária? Odpovie nám na to turecký sultán Soliman, ktorý pri obliehaní mesta Sigetu povedal:

— Nebojím sa kresťanských vojsk, ani kresťanských zbraní, ale veľmi sa bojím modlitby ich pápeža.

Týmto pápežom bol vtedy Pius V., krstným menom Michal, z rodu Ghislieri. Ešte prv ako sa stal kňazom, vstúpil k dominikánom. Tu si zamiloval modlitbu sväté­ho ruženca. Denne sa ju zbožne modlieval. V modlitbe svätého ruženca kontemploval, nazeral na život Boží, na celú Najsvätejšiu Trojicu, na presvätú Pannu, ktorá nám svojím pokorným «Fiat, t.j. Staň sa » umožnila poznať Boha v tele. Bol jej preto nesmierne vďačný. S ružencom v ruke — ako s najsilnejšou zbraňou proti peklu — riešil s Nepoškvrnenou všetky svoje osobné, a neskôr i cirkevné a celosvetové problémy.

Pápež Pius V. bol prísny obhajca svätej Cirkvi. Pápež Pius V. likvidoval všetko bludárske. Pápež Pius V. pra­coval pozitívne na povznesení života Cirkvi.

Sám zostavoval a nariaďoval vydávať katechizmy, zdra­vú katolícku literatúru. Odstraňoval nežiadúce svetské zvyky u kňazov a vyšších hodnostárov. Vlastným životom dával príklad čistoty a chudoby kňaza. Keď bol zvolený za pápeža, mnohým sa nehodil tento «asketický pápež». Pius V. na ich adresu povedal:

— S milosťou Božou chcem vládnuť tak, aby bol väčší zármutok pri mojej smrti ako pri mojom nastolení.

Toto splnil. Pápež Pius V. dbal o to, aby všetky uzne­senia Tridentského snemu prešli do života Cirkvi. Žiadne odbočky, vytáčky od toho, čo Duch Svätý povedal prostred­níctvom koncilu. Táto jeho poslušnosť má čo povedať aj sa­mozvancom po Druhom vatikánskom koncile.

V dejinách Cirkvi pápež Pius V. ostane naveky zapísaný svojím víťazstvom nad tureckou hrozbou, ktorá sa tiahla celou Európou. Kde vstúpili totiž Turci, tam ostávala púšť, zhorenisko a náreky! Pápež proti tejto hrozbe zobral osved­čenú svoju zbraň, ktorá mu nikdy nezlyhala: siahol po svä­tom ruženci.

Sám na kolenách vyzval celý svet k modlitbe svätého ruženca, keď sa blížilo turecké mračno. Dňa 7. októbra 1571 nastala zrážka v Korintskom zálive pri Lepante. Tu sa stretlo turecké a kresťanské loďstvo. Toho dňa bola tu navždy porazená turecká námorná moc. Pápež doma na ko­lenách s ružencom v ruke, Božím zjavením, už vedel o víťazstve kresťanov.

Odteraz ešte viac bol presvedčený:

 —     s Pomocnicou kresťanov sa musí zvíťaziť! S Pomocnicou kresťanov sa nikdy neprehráva ani tu, ani hore!

Kontemplujme... Či viem, čo je Matka Božia v mojom živote?... Čo znamená pre Ježiša, čo pre celú Najsvätejšiu Trojicu,... Cirkev, čo pre mňa osobne? Ona je, Dcéra sa­mého Boha... Nevesta Ducha Svätého... Matka Syna Božie­ho... Celé nebo spolu, anjeli a svätí, nemajú tej hodnoty v očiach Božích, čo ona, svätá... Nepoškvrnená...

Svojou pokorou dala súhlas na vyplnenie Božieho plá­nu. Sám Boh ju preto tak ctí, že ju povýšil viac ako všetko ostatné tvorstvo do spoločenstva Najsvätejšej Trojice...

Od svojho Fiat, patrí najúplnejšie Bohu a Boh jej, a preto nikdy nebolo a nebude počuť, aby sa niečo nevydo­bylo, čo sa začne s Máriou, skrze Máriu na nebi a na zemi pre Božiu česť! Pápež Pius V. to dobre pochopil.

Pochopme aj my pre seba jednu veľkú pravdu:

—      S touto Pomocnicou sa nikdy neprehráva, ale víťazí! Pre Božie kráľovstvo to platí bez akýchkoľvek výhrad!

Ruženec do ruky, a porazíme nielen presilu Turkov, ale presilu celého pekla! Sestra Lucia z Fatimy privoláva:

—      Ruženec je atómová bomba pre peklo!

Mládež, matky, otcovia, kňazi, biskupi, pápeži, späť ku svätému ružencu!

Späť, a Kristus bude víťaziť! Kristus bude kraľovať! Kristus bude jediný Pán, jediný Vladár neba i zeme v kráľovstve pokoja a lásky.

KVET

Pomodlím sa rozjímavo ruženec za Svätého Otca, za Cirkev, za vlastnú spásu.