Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 12, 24 – 13, 5a, Jn 12, 44-50

Tvrdohlavosť človeka, snaha robiť podľa seba je evidentná. Neviem ako presne nazvať tento fakt. 

Radšej ilustračný príklad: Na sociálnych sieťach sa objavili fotky množstva ľudí na terasách reštaurácií. Pod jedným obrázkom bola výzva: Už sa teším, kedy sa stretneme.

Niekedy mi to pripadá, ako keď psa pustia z reťaze. Behá, vyskakuje... a vráti sa. Nie je naučený na slobodu, nevie čo s ňou, neprežil by – už dávno nie je vlkom.

Vo svete i u nás vidno protesty proti epidemiologickým opatreniam. Trochu sa obmedzenia uvoľňujú a začíname byť „odtrhnutí z reťaze“. A keďže v Indii vznikol nový variant Covidu, v Turecku, i inde vo svete sprísňujú opatrenia, u nás kompetentní už nemajú silu a odvahu a preto sa uvoľňuje. Dá sa čakať tretia vlna. Koho budeme opäť obviňovať? Vládu, ministra, epidemiológov? Zaujímavé, populistických politikom stúpajú preferencie. Prečo? Ako som v úvode povedal, človek chce byť slobodný za každú cenu.

Ježiš najväčšia osobnosť ľudstva hovorí a koná ináč. V dnešnom evanjeliu sme počuli jeho vyhlásenia: A kto vidí mňa, vidí toho, ktorý ma poslal. Nebola to pochopiteľne podobnosť telesná, ale stotožnenie sa z vôľou Otca.

Ježišovi ide o to, aby plnil vôľu svojho Otca – teda Božiu a nie svoju. O nič iné mu nejde. Plniť vôľu Božiu považuje za samozrejmosť ako chlieb: „Mojím pokrmom je plniť vôľu toho, ktorý ma poslal, a dokonať jeho dielo. (Jn 4:34). Je absolútne stotožnený s Otcom. „Ja nemôžem nič robiť sám od seba..., nehľadám svoju vôľu, ale vôľu toho, ktorý ma poslal. (Jn 5:30)

Nehľadá seba, ako my! A vlastne plnením vôle Božej pomáha nám. V akom zmysle? Lebo vôľa toho, ktorý ma poslal, je, aby som nestratil nič z toho, čo mi dal, ale aby som všetko vzkriesil v posledný deň. Lebo vôľa môjho Otca je, aby každý, kto vidí Syna a verí v neho, mal večný život; a ja ho vzkriesim v posledný deň.“

Pán Ježiš na základe plnenia vôle Božej tvorí aj svoju rodinu (po grécky rodina - cirkev). Preto povedal: „Lebo každý, kto plní vôľu môjho Otca, ktorý je na nebesiach, je môj brat i sestra i matka." (Mt 12:50, Mk 3:35)

Vychádza z toho, že hľadať seba je vlastne seba-deštrukcia, stotožňovať sa s vôľou Božou je život!

Turzovka, 28.4.2021