Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 4, 23-31, Jn 3, 1-8

Badáme hystériu kvôli Sputniku V.

Pozor, nejdem riešiť politické manévre, politickú krízu, ani vhodnosť tejto vakcíny (na to nie som vôbec kompetentný). Pokúsme sa porovnať dnešnú situáciu so situáciou, ktorú nám ponúka dnešné Božie slovo. Aký tu je súvis?

Podľa prieskumu 500 000 ľudí u nás sa dá očkovať iba touto vakcínou. Neviem prečo niekto nepozerá na jej vhodnosť, bezpečnosť, ale len na jej pôvod. A tomu prieskumu by som veril. Jeden môj známy, ktorý bol vysokoškolákom v Prahe v čase okupácie v roku 1968 a skoro tam prišiel o život, sa dá zaočkovať jedine ruskou vakcínou.

A toto uvažovanie, presnejšie neuvažovanie, má súvis s dnešným Božím slovom.

1. čítanie: Peter a Ján uzdravili chromého. A keďže to urobili v mene zmŕtvychvstalého Pána Ježiša, dali ich do väzenia a zakázali im hovoriť o Ježišovi. Keď Petra a Jána prepustili, išli k svojim (prvým kresťanom) a rozpovedali, čo im hovorili veľkňazi a starší (to boli politické špičky). Ani vtedy nešlo ľuďom o pravdu, jej hľadanie, ale o... No, o čo? Poviete, to bolo dávno, v tom sa nevyznám. Žijete v dnešnej dobe, môžete ju teda ľahšie pochopiť. O čo ide v dnešnej dobe v súvislosti so Sputnikom a rozšírme to na pandémiu, očkovanie, dodržiavanie a nedodržiavanie opatrení a vôbec na život. Podľa čoho sa riadime? 

Ako zvládli nelogický postoj svojich súčasníkov Peter, Ján a prví kresťania? Veď uzdravili chromého a za to sú vo väzení, majú zákaz hovoriť o Ježišovi. Keď vypočuli Petra a Jána, jednomyseľne pozdvihli hlas k Bohu a hovorili: „Pane, ty si stvoril nebo a zem i more a všetko, čo je v nich. Ty si skrze Ducha Svätého ústami svojho služobníka, nášho otca Dávida, povedal: ‚Prečo sa búria pohania? Prečo národy snujú plány daromné? Povstávajú pozemskí králi a vladári sa spolčujú proti Pánovi a proti jeho Pomazanému.‘

Ako máme my načítať politické, zdravotnícke dianie, a vôbec život, okolo nás? Veď žijeme v tomto svete. Prví kresťania sa obrátili na Bibliu a nechali sa poučiť Dávidovým žalmom. A čo nám hovorí Ježiš, ktorý je viac ako Dávid? On Nikodémovi aj nám hovorí: „Veru, veru, hovorím ti: Ak sa niekto nenarodí zhora, nemôže uzrieť Božie kráľovstvo.“

Nechápavému Nikodémovi vysvetľuje: Veru, veru, hovorím ti: Ak sa niekto nenarodí z vody a z Ducha, nemôže vojsť do Božieho kráľovstva. Jasné? Ak nie, pripomínam; sme narodení z vody – pokrstení. Sme pobirmovaní – teda sme narodení z Ducha.

A otestujme sa na základe slov Pána Ježiša: Čo sa narodilo z tela, je telo, a čo sa narodilo z Ducha, je duch. Teda: Berieme politickú, epidemiologickú, ekonomickú situáciu ako duchovní ľudia hľadajúci pravdu a šírime ju? Alebo podporujeme hystériu, hoaxy, konšpirácie...? A nezabúdajme: Večnosť začína dnes. Buď už tu na zemi budujeme Božie kráľovstvo, alebo „snujeme plány daromné“ – ako pohania!

Ešte jednoduchšie; používame zdravý sedliacky rozum, alebo sa zmietame v polopravdách a lžiach?

A nevyhovárajme sa, že nerozumieme vete: „Ak sa niekto nenarodí zhora, nemôže uzrieť Božie kráľovstvo.“

Turzovka - Vršek, 12.4.2021