Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Narodil sa neďaleko Barcelony okolo roku 1175. Najprv sa stal kanonikom v barcelonskej cirkvi, potom ho prijali do rehole dominikánov.

Na rozkaz pápeža Gregora IX. vydal zbierku právnych dekrétov. Zvolili ho za generálneho predstaveného jeho rehole; riadil ju najlepšími zákonmi. Z jeho spisov vyniká „Summa casuum“ pre správne a osožné vysluhovanie sviatosti pokánia. Zomrel roku 1275.

Z Listu svätého kňaza Rajmunda

(Boh, darca lásky a pokoja, nech upokojí vaše srdcia)

Ak hlásateľ pravdy neklamal a hovoril pravdu, že všetci, čo chcú nábožne žiť v Kristovi, budú prenasledovaní (2Tim 3,12), myslím, že z tohto všeobecného pravidla nik nie je vyňatý, iba ten, kto nechce alebo nevie „na tomto svete žiť triezvo, spravodlivo a nábožne“ (Tít 2,12).

Vy však nepatríte medzi tých, ktorých domy sú bezpečné a pokojné a na ktorých Pánova palica nedolieha, ktorí prežívajú svoje dni v pohode a v okamihu zostúpia do hrobu.

Ale vaša čistota a nábožnosť si zasluhujú i vyžadujú – práve preto, že ste Bohu milí a vzácni –, aby vaša čistota pod nespočetnými údermi dozrela do úplnej rýdzosti. Ak sa niekedy meč nad vami zdvojnásobuje alebo strojnásobuje, aj to treba prijať s radosťou ako znak lásky.

Dvojsečný meč, to sú zvonka boje a znútra obavy. Tento meč sa znútra ešte zdvojnásobuje alebo strojnásobuje, keď onen ľstivý duch podvodom a lichotením znepokojuje hlbiny srdca. Tomuto druhu boja ste sa doteraz dosť priúčali, inak by bolo nemožné dosiahnuť toľkú krásu vnútorného pokoja a vyrovnanosti.

Zvonka sa meč zdvojnásobuje a strojnásobuje vtedy, keď sa strhne neopodstatnené prenasledovanie zo strany niektorých členov Cirkvi na duchovnom poli; tu najťažšie rany pochádzajú práve od priateľov.

Toto je ten vytúžený a blahoslavený Kristov kríž, ktorý mužný Ondrej prijal s radosťou a o ktorom vyvolená nádoba (porov. Sk 9,15) vyhlasuje, že sa možno iba v ňom chváliť (porov. Gal 6,14).

Preto uprite oči na Ježiša, pôvodcu a ochrancu viery (porov. Hebr 12,2), ktorý v najväčšej nevinnosti trpel aj od svojich a pripočítaný bol k hriešnikom (porov. Iz 53,12). A keď pijete preslávny kalich (porov. Ž 23,5 [Vulg.]) Pána Ježiša, vzdávajte vďaky Pánovi, darcovi všetkého dobra.

Sám Boh, darca lásky a pokoja, nech upokojí vaše srdcia a urýchli vašu cestu a nech vás záclonou svojej tváre kryje pred zúrivosťou ľudu, kým vás nevovedie a neusadí do tej plnosti, kde budete naveky prebývať v blaživom pokoji, v spoľahlivých stánkoch a na bezpečných miestach.

      RESPONZÓRIUM

Lúčmi svojej náuky osvietil tých, čo sedia vo tme; * A zápalom svojej lásky vykúpil z biedy a pút otrokov.

Stratených vyviedol z cesty neprávosti, chudáka vyslobodil z rúk mocného. * A zápalom svojej lásky vykúpil z biedy a pút otrokov.

Modlime sa

Milosrdný Bože, ty si udelil svätému kňazovi Rajmundovi nevšednú lásku voči hriešnikom; prosíme ťa, na jeho orodovanie zbav nás jarma hriechu, aby sme so slobodným srdcom ochotne plnili tvoju vôľu. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.